Dialogkarta öppnar för nya perspektiv

Sundsvalls kommun vill få in nya idéer till den kommande översiktsplanen. Med en dialog via webben har över 850 synpunkter registrerats.
– Vi har nått nya målgrupper och fått nya perspektiv, säger planeringsarkitekt Ulrika Edlund.

Översiktsplanen handlar om hur olika områden i kommunen ska användas långsiktigt. Den ger en bild av vårt framtida samhälle och kan påverka möjligheterna för oss som bor i kommunen att hitta ett bra boende, resa miljövänligt till jobb och skola eller kanske tillgången till ett grönområde att motionera i.

Den nuvarande översiktsplanen antogs av kommunfullmäktige 2014 och gäller fram till 2021. Inför arbetet med den kommande planen, som tar sikte på år 2040, funderade tjänstepersonerna på Sundsvalls kommun hur man kunde nå ut bredare och få in idéer från fler.

Nya former för dialog

– Vi ville hitta nya former för att nå ut till medborgarna och få fler att komma med idéer och inspel som kan användas som underlag i det fortsatta arbetet, inte minst yngre människor, som vi haft svårt att nå med traditionella dialogmöten och workshops, säger Ulrika Edlund, planeringsarkitekt på kommunstyrelsekontoret.
Lösningen blev en webbaserad dialogkarta, ett verktyg som prövats med stor framgång i Hudiksvall, och som nu också skapat nytt engagemang bland sundsvallsborna. Sedan sidan öppnade i februari har mer än 850 olika synpunkter registrerats.

Andra perspektiv

– Dialogkartan fungerar som ett bra verktyg för att fånga upp goda idéer. Når vi en bredare målgrupp så tror vi också att vi får in andra perspektiv och oväntade förslag. 
Den som klickar in sig på kartan kan också se alla andra synpunkter som lämnats.
– Kartan gör att alla idéer blir tillgängliga för andra och vi kan få en diskussion om olika bostadsområden eller inspel, menar Ulrika Edlund.
Kartan är öppen för alla och alla typer av förslag, men kommunen vill gärna att förslagslämnarna har följande utgångspunkter:

  • Hur blir vi en attraktiv och inkluderande kommun?
  • Hur får vi en smart samhällsutveckling och växande företag?
  • Hur gör vi omställningen för ett klimat i balans?

Släppa fri skaparkraften

Den som lämnar förslag är anonym men registrerar uppgifter som ålder, kön och bostadsområde.
– Det gör också att vi själva kan söka upp grupper om vi får vita fläckar på kartan med väldigt få inspel eller om det är en viss åldersgrupp som är underrepresenterad i materialet.
För den som är intresserad redovisar också kommunen sitt planeringsunderlag i form av en mängd dokument och rapporter i en särskild så kallad Story Map på webben.
Sundsvallsborna har fram till den sista juni på sig att lämna synpunkter på dialogkartan.
– Vi vill släppa skaparkraften fri och hoppas få in ännu fler goda idéer om hur vi bygger ett hållbart Sundsvall för alla, säger Ulrika Edlund.

Fakta/Översiktsplanen
karta.sundsvall.se/dialog kan du lämna dina synpunkter. Genom att markera en plats på kartan kan du ange hur du tycker att området ska utvecklas eller bevaras.

Förslagen används som en del i underlaget för den nya översiktsplanen som kommunfullmäktige förväntas tas beslut om under 2021.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s