Affärsidkaren som satsar på Njurunda

Ica-handlaren i Njurundabommen tror på orten och vill -bygga ut och skapa en modern butik.
– Satsningen på nya bostäder, järnvägen och motorvägen gör att området blir ännu attraktivare att bo i, säger Peter Hermertz, som är handlare i fjärde generationen.

Historien om Ica Bommen började med Peter Hermertz farmors far för snart hundra år sedan. 1922 slog han upp ortarna till sin lanthandel i en fastighet inte långt ifrån nuvarande butik.  Den togs över av hans farmor och sedan av pappa innan
Peter och hans syster Camilla Ignberg som fjärde generationen fick ansvaret 2013.
– På nuvarande plats har vi funnits sedan 70-talet. Lokalen, som vi äger själva, har byggts ut i omgångar, men nu är det hög tid igen att ­modernisera och bygga ut för att möta kundernas ökade krav, säger Peter Hermertz.

Startar i höst

Projektering för utbyggnaden pågår och bygget är tänkt att starta i höst. Butiksytan blir en tredjedel större och enligt planerna adderas cirka 600 kvadratmeter till de nuvarande 1 800. Investeringen, som hamnar på cirka 30-35 miljoner kronor, innefattar också en total omgörning av lokalen då entrén och parkeringar flyttas till andra sidan byggnaden där lastbryggan finns i dag. 
En bergfast tro på Njurundabommen ligger till grund för satsningen.
– Bommen är en liten ort men har ett bra utbud. Här finns det mesta från sportaffär och klädbutik till restauranger och frisörer, skolor och förskolor, ishall. Det enda som saknas är en större sporthall.

Lokalpatriot

Peter påpekar att han är lokalpatriot, precis som många andra Njurundabor, och prisar också närheten till skogen och kusten.
– Det är en mycket bra plats att bo och växa upp på. När vi får en station i Bommen blir det också enklare att arbetspendla, och ta sig både norrut mot Sundsvall och söderut mot Hudiksvall, Arlanda och Stockholm.
De senaste årens byggboom i Njurunda har påverkat kundtillströmningen, vilket varit negativt på kort sikt men förhoppningsvis positivt på längre sikt.
– Under en period var Mjösundsvägen avstängd för trafik i och med järnvägsbygget. Det var ett hårt slag mot oss och även andra handlare i centrum med minskad omsättning som följd.
Han berättar att bortfallet var cirka 10 procent under de månader som trafiken var avstängd.
– Det är svårt att möta en sådan nedgång. Vi kan ju inte börja avskeda folk. Istället har försökt vi bredda oss med e-handel och satsat på utbildning av personalen.

Optimism inför framtiden

Nu rullar trafiken som vanligt igen genom centrum och butiken har tagit tillbaka kundtappet. Peter är optimistisk inför framtiden.
– Det händer mycket positivt här. Det började med motorvägen in till stan som förkortat restiden rejält.  Mitthem bygger lägenheter, de första i Bommen med hiss vilket jag tror kommer att sätta fart på inflyttningen då många äldre säljer sina villor för att flytta till de nya lägenheterna och barnfamiljer kommer istället att flyta in.

Materialare på fritiden


Ica-handlaren Peter Hermertz tror på Njurundabommen och satsar på en rejäl utbyggnad och upprustning av butiken.

Namn: Peter Hermertz
Ålder: 37 år   
Bor: Njurunda
Gör: Driver Ica i Njurundabommen tillsammans med sin syster Camilla Ignberg sedan 2013 då de tog över efter sin far
Familj: Sambo (som också jobbar i butiken) och två barn, 10 och 12 år
Fritid: Hockey, golf utförsåkning. Jag är materialare i sonens hockeylag
Aktuell: Med en utbyggnad av den egna livsmedelsbutiken i Njurundabommen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s