”Konsten blir en katalysator för nya idéer”

Sundsvalls kommun har fått statligt stöd för att utveckla områdena kring Centralstationen och Navet. På båda platserna har konsten en viktig roll i förändringen.

Illustration: Peter Svedberg

Sundsvall är en av sex kommuner i landet som får ett 50-procentigt stöd av Statens konstråd för att utveckla nya former av stadsplanering med kultur som ett verktyg. Projektet drivs av stadsbyggnadskontoret, Kultur- och fritidsförvaltningen och SKIFU. Daniel Eklund, avdelningschef Sundsvalls museum, sitter i styrgruppen för projektet.
– Det här är ett nytt sätt att jobba för oss inom kommunen där vi har lite olika perspektiv och kommer från olika förvaltningar och bolag, säger han.

Konstnärlig utsmyckning
En del i projektet handlar om konstnärlig utsmyckning av det nya resecentrum vid Centralstationen. Där har konstnären Peter Svedberg fått i uppdrag att utsmycka den nya bussterminalen.
– Då handlar det mer om traditionell gestaltning där miljö och funktion är givna.
Den andra, Konstnavet 2.0, går ut på att hitta nya metoder att arbeta med konst och kreativt skapande för att utveckla området kring Navet. 
– Där finns ingen bestämd agenda vad platsen ska användas till. Därför kan konstnärerna arbeta friare och förhoppningsvis hitta nya idéer till vad som gör platsen attraktiv för alla som använder den. 

Nya metoder
Han hoppas att projektet kan leda till att kommunen hittar nya metoder för samhällsplanering som kan användas även på andra platser.
– En stad planeras vanligen utifrån praktiska funktioner. Som kommun har vi ofta också ett myndighetsperspektiv i dialogen med medborgarna. Genom att använda konst som katalysator kan vi hitta nya sätt att utforska vad det är som gör en plats attraktiv att vara på, säger Daniel Eklund.

Vad gör en plats attraktiv och till en plats där man vill vara? Det är frågor som Daniel Eklund på Sundsvalls museum hoppas att få svar på genom projektet att använda konst i stadsutvecklingen. – Jag hoppas att så många som möjligt får möjlighet att vara med och skapa det nya Navet, säger han.

Statligt konststöd till resecentrum och Navet

  • Sundsvall är en av sex kommuner i landet som får ett 50-procentigt stöd av Statens konstråd för att utveckla nya former av stadsplanering med kultur som ett verktyg. Projektet drivs av stadsbyggnadskontoret, Kultur & Fritid och SKIFU. 
  • En del i projektet handlar om det nya resecentrum vid Centralstationen. Här har konstnären Peter Svedberg fått i uppdrag att göra den konstnärliga utsmyckningen i den nya bussterminalen.
  • Den andra, Konstnavet 2.0, går ut på att hitta nya metoder att arbeta med konst och kreativt skapande för att utveckla området kring Navet. Konstnärs- och designduon Bastarder, Samir Alj Fält och Alicia Donat-Magnin, har engagerats i projektet, liksom dansaren och koreografen Stina Nyberg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s