”Det här ska bli en plats för lek och fantasi”

Konstnärs- och designduon Bastarder flyttar in på Navet. Tillsammans med Sundsvallsborna ska de skapa nya sätt att utveckla staden.
– Vi vill ge alla chansen att utforma hur Sundsvall ska se ut och fungera, säger Samir Alj Fält.

Samir Alj Fält är konstnärlig ledare och utgör tillsammans med Alicia Donat-Magnin konstnärs- och designduon Bastarder, tidigare Design Lab S.
Under ett år ska de, som en del i projektet Konstnavet 2.0, engagera Sundsvallsborna i stadens utveckling med fokus på området kring Navet.
– Jag vill lyssna på de människor som använder platsen. Vårt uppdrag är att leta upp folk med idéer och särskilt grupper som vanligen inte kommer till tals i den offentliga debatten, som barn eller människor i olika typer av utanförskap, säger han.

Plats för fantasi
Samir och Alicia har jobbat på liknande sätt i andra kommuner.
– Vi är nyfikna av oss och vill skapa en plats för lek och fantasi mitt i stan, en plats där olika grupper tillsammans kan mötas och se saker på nya sätt.
Vad som kommer att hända runt ­Navet beror på Sundsvallsborna själva. Samir Alj Fält målar upp en mängd idéer.
– Jag tänker på funktioner som finns här som stadsbussarna. Kan de användas till något annat samtidigt som de gör sitt jobb att frakta människor från A till B? Kanske kan syföreningen ha sina möten och sitta och sticka på bussen. Eller så kan vi bygga ord och placera ut i landskapet efter busslinjen och skapa en berättelse för den som åker. 

Skapa arena för alla
Han påpekar dock att det inte är han som ska komma med idéerna, mer lyfta fram möjligheterna och skapa en arena där människor kan mötas och skapa. 
– Vårt uppdrag är att få människor att engagera sig och att så många som möjligt ges möjlighet att göra sin röst hörd. Jag hoppas också att vi kan vi öppna några dörrar och få in några nya tankar och idéer i kommunhuset.
Samir Alj Fält talar också om hur konst och skapande kan få människor att växa som individer och grupp.
– Alla kan och när vi vågar ta plats och skapa något med våra egna händer i en grupp sker något med oss och med vår identitet. Jag är också övertygad om att om vi kan få människor från olika bakgrund att mötas så får vi ett bättre samhälle.
En ateljé har byggts i paviljongen mitt på Navet och kanske kommer man också att göra om delar av parken i Esplanaden till en gigantisk snickeriverkstad, med maskiner och verktyg.
– Vi tror på skapande där vi använder våra händer och vill skapa en praktisk plats för alla. Att använda trä som
material känns som en bra idé med tanke på Sundsvalls historia med sågverk och träpatroner, säger Samir Alj Fält.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s