Det våras för hyresrätten – Mitthem på väg att nå målet om 500 nya lägenheter

Mitthem är på god väg att nå sitt mål om att bygga 500 nya hyresrätter till år 2021. Och det kommunala bostadsbolaget har en långsiktig plan att bygga mer även kommande år.

Det händer en hel del i Mitthems bostadsbestånd just nu. I december sker inflyttning i de två nya hyreshusen på Byhöjden i Bosvedjan. En andra etapp är redan planerad i området med ytterligare tre huskroppar och dessutom har det kommunala bostadsbolaget satt grävskopan i backen för att bygga 30 nya lägenheter i Njurundabommen.
– Sundsvall behöver nya hyresrätter om kommunen ska växa och Mitthem har en viktig roll för att stärka Sundsvalls utveckling, säger vd Lotta Björklund.

Färdiga koncept
Mitthem har ett mål att i ett första skede bygga 500 nya lägenheter fram till år 2021. En målsättning som håller på att infrias. Sedan ”höghuset” på Skönsmon invigdes 2015 har bolaget byggt drygt 370 lägenheter, på Norra kajen och Södermalm samt det senaste projektet i Byhöjden. Med två ytterligare beslutade projekt, i Njurundabommen och Byhöjden etapp två, så handlar det om mer än 530 lägenheter. 
Flera av projekten har byggts enligt ett färdigt koncept som tagits fram av Sveriges allmännyttan för att hålla nere kostnaderna och byggtiden. Mitthem har också i flera av projekten kunnat ta del av statliga investeringsstöd.
– Det här gör att vi också kunnat hålla nere hyrorna trots hög standard.
I Byhöjden har exempelvis alla lägenheter egen tvättmaskin och torktumlare liksom diskmaskin och inglasad balkong. Och hyran för en trea ligger på cirka 7 780 kronor i månaden, då tillkommer kostnaden för vatten och el.

Olika åldrar och bakgrund
Vilka är det då som flyttar till de nya områdena? I Byhöjden visar Mitthems statistik att det är en blandning av olika människor av olika åldrar och bakgrund.
– Vi har en grupp äldre som har sålt sina villor, ofta i närområdet, och vill ha ett bekvämare boende. Några flyttar från vårt eget bestånd för att de vill bo i något nytt och vi har också en grupp yngre som sökt sig till de mindre lägenheterna i området.
Totalt har Mitthem 5 800 lägenheter i sitt bestånd i dagsläget. Lotta Björklund räknar med att antalet kommer att öka även kommande år.
– Vi har ett uppdrag från vår ägare att producera nya hyresrätter. Ska vi vara aktiv fastighetsägare bör vi ha en långsiktig plan med projekt och helst bygga i en jämn takt, cirka 50-75 nya lägenheter per år. 
Hon påpekar att som ett kommunalt bolag kan Mitthem agera på ett annat sätt än privata aktörer och exempelvis bygga även i lågkonjunktur och vid tillfälliga svackor på bostadsmarknaden.
– Vi har redan ett antal objekt i vår portfölj där vi kan bygga, som byggrätter vid Sidsjön och kvarteret Snedhörnet på Västermalm, och strategin är att vi ska ha byggbar mark för att kunna planera framåt, säger Lotta Björklund.

Långsiktig plan
Andra tänkbara områden hon nämner är Alliero, där det planeras för nya bostadskvarter längs Universitetsallén, och Katrinehill, området mellan Nacksta och Sidsjö. Där planeras det för en blandad bebyggelse med såväl villor och radhus som bostads- och hyresrätter.
– Som fastighetsägare har vi en långsiktig plan att förvalta och äga bostäder. Då är vi förstås gärna med och diskuterar hur vi kan bidra i de här framtida bostadsområdena.
– Vi ser att det har blivit lite lättare att få en lägenhet hos oss. Det är något färre sökande på varje objekt i snitt i dag jämfört med för ett par år sedan och kötiden har blivit något kortare. 17 000 personer står idag i vår bostadskö, av dem har knappt 5000 aktivt sökt en lägenhet. Även om alla inte är aktiva så finns det en stor efterfrågan på våra bostäder.

Fler vill bygga 
På senare tid har flera bostadsprojekt i centrala Sundsvall lagts på is eller omformats från bostadsrätter till hyresrätter. Bostadsbolag som Amasten och Magnolia har också aviserat att de vill bygga hyreslägenheter. För Amasten handlar det om två hyreshus på Byhöjden, intill Mitthems nya byggnader. Magnolia ska bygga på västra delen av Norra kajen, ett område där det nu pågår markarbeten.
– Det är bara positivt om det finns andra aktörer som vill bygga. Det visar att det finns fler som tror på hyresrätten som boendeform och att de tror på Sundsvall, säger Lotta Björklund.

Här ska Mitthem bygga fler lägenheter

  • Njurundabommen. Ett fyravåningshus byggs med 30 nya lägenheter mitt emot Ica i centrala Njurundabommen. Markarbeten pågår i området. Planerad inflyttning: våren 2021.
  • Byhöjden, etapp två. Tre nya huskroppar ska byggas, liknande de som redan byggts i området längst upp i Bosvedjan. Totalt handlar det om cirka 130 lägenheter. Planerad inflyttning
    under hösten 2021.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s