Vatten från underjorden ska kyla Sundsvall

Under kommande år byggs ett helt nytt system för fjärrkyla i Sundsvall. Med vatten från en underjordisk reservoar skapas en miljösmart lösning för bland annat kontor och butiker.
– Det här är en del i utvecklingen av ett hållbarare Sundsvall, säger projektledaren Thomas Nordin.

Långt under Thomas Nordins fötter finns den vattenåder som i framtiden ska ge Sundsvall ny ­energi. Sedan i augusti är han projektledare för det nya fjärrkyla­systemet tar form i Sundsvall.
Platsen är Västra allén och 60 meter ner finns Sundsvallsåsen, en stor vattenreservoar som har en viktig roll i det nya systemet. Reservoaren går under stora delar av den centrala staden och håller en temperatur på cirka 7-9 grader året om.

Rör sticker upp
Det är dock inte mycket som avslöjar att detta ska bli en ny energikälla. Endast ett par rör sticker upp ur marken mitt i allén.
– Energin hämtas från det kalla vattnet. Tekniken är inte ny, vatten från åsen används redan i dag för att kyla enstaka byggnader i stan. Det vi gör är att ­skapa en central produktion och bygga ett fjärrkylanät, enligt samma modell som med fjärrvärmen, berättar Thomas Nordin.
Provborrningar har gjorts i den gräsbelagda mittdelen på Västra allén och som en del i tillståndsprocessen kontrolleras också nivåer och flöden i ­reservoaren genom att provpumpa vatten.
Thomas Nordin ser ett växande behov för kyla i byggnader och lokaler.
– De flesta större städer i landet har redan nät för fjärrkyla och nu står Sundsvall på tur. Från fastighetsägarna och deras hyresgäster kommer ökade krav på komfort och bättre inomhusklimat i moderna kontors- och butikslokaler där kyla sommartid är en viktig del. Ett stort kylbehov finns också inom vården, ­offentliga lokaler samt data- och serverhallar.

Köldmedier förbjuds
Många av de lösningar som finns i dag med kompressorer och luftkonditionering kommer också att fasas ut då de innehåller otillåtna köldmedier med växthusgaser.
– Då finns vårt blivande nät som ett ekonomiskt och ekologiskt hållbart alternativ, konstaterar Thomas Nordin.
Det kalla vattnet från Sundsvallsåsen kombineras med absorptionskyla, där energi från fjärrvärmen används för att producera kyla.
– Eftersom fjärrvärmen behövs mest på vintern och fjärrkylan mest på sommaren kompletterar systemen varandra och vi får en jämnare produktion där spillvärme från industrin och avfallsförbränningen i Korstaverket är bärande delar i energisystemet.
Den första etappen av nätet projekteras just nu. De första rören kommer att läggas ner på den norra sidan av Selångersån. Det nya hotellet som byggs på Norrmalm och som ska invigas under våren 2021 blir bland de första att ansluta sig.

Grävningar startar 2020
Under nästa år kommer Sundsvall Energi att börja gräva för de nya ledningarna. Tyvärr innebär det tidvis störningar för trafiken.
– Sundsvall Energi är en del i att Sundsvall växer och att vi investerar i staden kommer att innebära att vi tvingas gräva i gator i centrum. Det blir alltid kritik när det grävs och byggs så mycket som det görs nu, men man kan också se det som något positivt. Det investeras och satsas här. Egentligen är det bara ett normaltillstånd i en växande stad.
Fjärrkyla passar bäst för större fastigheter och Thomas Nordin tror inte att vanliga villor kommer att anslutas till systemet. Han ser Stenstan och Birsta som tänkta kommande etapper.
– Det här är ett infrastrukturprojekt som kommer att pågå under många år. Vi ser framför oss ett antal etapper där takten i utbyggnaden bestäms av fastighets­ägarna och deras intresse av att ansluta sig till systemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s