Vattenrallare i Nolby bygger motorväg för vårt dricksvatten

I Nolbys villakvarter grävs det i gatorna när MittSverige Vatten & Avfall lägger nya huvudvattenledningar i området.
– Vi bygger en motorväg för vattnet, säger projektledare Johan Berglin.
Text & foto: Thomas Ekenberg

De blå rören ligger samman­svetsade som långa stela ormar i solen på en åker och väntar på att läggas ner i marken. Sakta men säkert rör sig vattenrallarna framåt i bostadsområdet på en två kilometer lång sträcka, från den nya motorvägen till järnvägsbron vid Nolbybacken, via bland annat Byvägen och Nya vägen.
– Man kan säga att vi bygger en ny vattenmotorväg, berättar projektledare Johan Berglin.
Det är en del i ett långsiktigt arbete för att stärka huvudvattenledningsnätet och säkra vattenförsörjningen i framtiden.
– På sikt ska Wifsta, Grönsta och Nolby, de stora vattentäkterna i Sundsvall och Timrå, knytas ihop för att minska sårbarheten och öka ­kapaciteten, säger han.

Redan under E4-bygget
MittSverige Vatten & Avfall har redan byggt nya ledningar från Nolby vattenverk och inom ramen för E4-projektet lades också rör under den nya motor­vägen, som man nu ansluter mot.
– I nästa etapp fortsätter vi längs den gamla E4, väg 562 in till stan. Där samordnas arbetet med Trafikverkets kommande upprustning av vägen. Även den kommande järnvägsplanen för dubbel­spåret påverkar både tidsplan och utförande.

I egen regi
Arbetet görs i MittSverige Vatten & Avfalls egen regi.
– Vår personal har god erfarenhet av arbete med de här dimensionerna, vilket inte många andra har, konstaterar Johan Berglin.
Det handlar om en diameter på 560 mm för huvudvattenledningen och 450 mm för den lokala vattenledningen till Kvissleby och Njurundaområdet. Det är en stor entreprenad med ett antal inhyrda maskiner och en budget på cirka 37 miljoner kronor.
– Där vi ser behov av renovering ­passar vi också på att byta ut och flytta en del gamla ledningar, säger Johan Berglin.

Gräver i bostadsområde
Att arbeta mitt i ett bostadsområde ­kräver extra hänsyn. Avstängning av ­vägar behövs och grävjobb bidrar till damm och buller. I området finns också en skola samt två förskolor som rallarna gräver sig förbi.
– Vi försöker hela tiden att ha en bra dialog med de som berörs och ta så mycket hänsyn som vi kan. Vi strävar också efter att göra så lindriga ingrepp som möjligt och när arbetet är slutfört återställer vi gatorna med ny asfalt. ­Hittills har det gått väldigt bra. De ­boende i området har varit mycket tillmötesgående, säger Johan Berglin.
Arbetet med huvudvattenledningen beräknas stå klart senare i höst.

Fakta/
Arbetet i Nolby är en del i ett långsiktigt projekt för att stärka vattenförsörjningen i Sundsvall och Timrå. De tre stora vattentäkterna i regionen, Wifsta i Indalsälven, Grönsta och Nolby i Ljungan ska knytas ihop i ett nät.
Vattentäkterna länkas ihop i en ny ventilkammare som byggs vid Skepparplatsen i centrala Sundsvall.
Projektet genomförs under ett antal år där vattenledningar förstärks och byts ut succesivt. Den stora entreprenaden som nyligen genomförts i centrala Sundsvall, längs Strandgatan och under järnvägen vid Nybrogatan är andra pusselbitar i detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s