Sista etappen av Juniskärsvägen byggs med återvunnet glas

Sista etappen av Juniskärsvägen byggs om i sommar. Det är sträckan förbi Döviksjön.
– Vägen är i mycket dåligt skick och måste stabiliseras för att inte riskera skred, säger Kerstin Holmgren, projektledare vid Trafikverket.
Text:  Thomas Ekenberg Foto: Anna Thors

Förra sommaren gjorde Trafikverket omfattande asfalts­arbeten på Juniskärsvägen. Även Njurundavägen, Mjösundsvägen och Skottsundsvägen fick ny asfalt liksom Junivägen som tidigare var grusväg.
Den sista etappen av ­upprustningen i området startade i början av maj och görs av YIT på en sträcka på 1,5 ­kilometer mellan Skottsundsvägen och Nylandsvägen förbi Döviksjön.

Risk för skred
– Den här sträckan var så dålig att det inte räckte bara med ny beläggning. Dålig bärighet och risk för skred på grund av dåliga markförhållanden gör att vi måste göra mer omfattande arbeten, berättar Kerstin Holmgren, Trafikverkets projektledare.
Marken utgörs av mycket lös lera och för att förbättra stabiliteten för vägen kommer pålning att göras längs vägkanten på de mest utsatta ­avsnitten.
– Dessutom byts vägkroppen ut ut mot en lättare konstruktion med skumglas, som görs av återvunnet glas. Det har en bra isolerande effekt ­vilket minskar risken för tjälskador och ­bidrar också till förbättrad stabilitet.
Farthindren av timglasmodell har tagits bort och ska istället ersättas med fartgupp, liknande de som byggts på andra delar av Juniskärsvägen.
– Vägen är smal och vi vet att många kör fort på sträckan. Fartgupp vet vi är en effektiv åtgärd för att få ner hastigheten, säger Kerstin Holmgren.

Räfflad kantmarkering
För gång- och cykeltrafikanter blir vägen densamma som tidigare, men markeringen mellan vägbana och cykelfält förstärks med räfflor av samma typ som redan finns på de övriga delarna av Juniskärsvägen.
Mellan 6 maj och  20 oktober kommer vägen att vara avstängd för genom­fartstrafik. Gående och cyklister kan passera. Trafikanter hänvisas till Junivägen. Skolbussen kommer att gå som vanligt, medan övriga bussar kommer att ledas om (se dintur.se för information).

Klart hösten 2019
– Många av de boende kommer att beröras av arbetet och i vissa fall måste de ta en omväg via Junivägen, men på grund av omfattningen av arbetena är det nödvändigt att kunna arbeta på hela vägbredden, säger Kerstin Holmgren.
Enligt planerna ska arbetet vara klart under hösten 2019.
– Vägen har då blivit säkrare och jämnare med bättre bärighet och tillfredställande stabilitet. Och trafiksäkerheten förbättrats med farthinder, säger Kerstin Holmgren.

Se filmen om bygget
Om risken för skred och om ombyggnaden av vägen förbi Döviksjön finns också en film som tagits fram av Ville Jonsson och Tor Nicolaisen, som gjort praktik på Trafikverket via Tekniksprånget. Se den på trafikverket.se/juniskarsvagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s