Pionjärerna på Norra kajen stortrivs

Det är tre år sedan de första invånarna flyttade in på Norra kajen. Gunilla von Heincz och Britt Nordell tillhör pionjärerna i kvarteret Skepparen.
– Här finns en gemenskap och en omtanke som inte finns i ett vanligt hyreshus, säger de.
Text och foto: Thomas Ekenberg

I juni 2016 gick de första flyttlassen till Norra kajen. Först ut var de boende i Mitthems nya trygghetsboende i kvarteret Skepparen.
– Jag hade en utsliten höft och ­bodde på andra våningen i ett hus utan hiss. När jag fick chansen att bo här med utsikt över Sundsvallsbron och fjärden tog jag den direkt, säger Britt Nordell.

Flyttade från Stockholm
Gunilla von Heincz är en annan av ­pionjärerna som flyttade in på ­Skepparen när det var nybyggt.
– Jag hade bott i Stockholm i många år men när jag gick i pension började jag fundera på hur jag ville bo. Att sitta ensam i en lägenhet kändes inte ­lockande. Jag ville bo med jämnåriga med möjlighet till gemenskap. När jag fick en lägenhet här var det som att ­vinna högsta vinsten på lotto, säger hon.
Här ska man vara fyllda 70 år för att få bo. Trygghetsboendet med sina 139 lägenheter har stora gemensamma ytor och en gemensam matsal med plats för aktiviteter.
De boende har en förening som bland annat ordnar luncher fyra dagar i veckan, samt en mängd arrangemang.
– Här finns så många kreativa människor som bjuder på sig ­själva. Någon leder gymnastik, andra spelar bridge. Det är läsecirklar, ­filmvisningar, qi gong, myskvällar, grillfester. Man behöver inte lämna huset, här händer saker flera gånger i veckan. Vi är otroligt priviligierade, säger Gunilla von Heincz.

Tryggt boende
Den sociala gemenskapen skapar också en trygghet för de boende.
– Det känns tryggt att bo här. Man känner sig alltid välkommen, det är alltid någon som hejar. Här behöver du inte vara ensam om du inte vill. Vi ser efter varandra, säger Britt Nordell.
Även utemiljön är inspirerande. Den gemensamma uteplatsen mellan huskropparna har söderläge och havsutsikt och intill ligger den välanvända boulebanan.
– Närheten till stan är ett stort plus liksom det fina promenadstråket längs kajen. Samtidigt är det ett lugnt område och ingen biltrafik, säger Gunilla von Heincz.
De boende sitter på första parkett och kan se hur Sundsvalls nyaste stadsdel växer fram. Öster om Skepparen har flera bostadshus färdigställts och västerut har bygghandeln Beijer lokaler rivits för att ge plats åt nya stadskvarter.

Kondis saknas
Periodvis har de blivit störda av bygg­trafik och rivningsstök.
– Det har pålats, dammat och slamrat, men det känns kul att området utvecklas, säger Britt Nordell.
Det som återkommer i önskemålen är ett café eller servering och gärna en närbutik.
– Vi hoppas mycket på de nya ­kvarteren där Beijer fanns, att det även skapas någon form av träffpunkt i form av ett kondis ­eller liknande i anslutning till det torg som planeras i ett av kvarteren, säger ­Gunilla von Heincz.
– Vi skulle också vilja ha ett övergångsställe där kajstråket slutar i gamla E4, liksom en tätare busstrafik. I dag går bussen bara en gång i timmen.
Båda stortrivs på Norra kajen och säger att de inte vill flytta någon annanstans.
– Det gör ont i hjärtat att läsa om att många blir ensamma när de blir äldre. Då är den här typen av boende prefekt. Här får du den sociala gemenskapen på köpet, säger Gunilla von Heincz
– Kom hit, ställ dig i kö på en gång, fyller Britt Nordell i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s