Picknick och aktiviteter i nya Ortviksparken

I sommar fortsätter upprustningen av Ortviksparken. Lekplats, utegym, cykelbana och grillplatser byggs på den fyra hektar stora grönytan.
– Tanken är att behålla karaktären av naturpark och att skapa platser för aktiviteter så att människor vill komma hit, säger landskapsingenjör Annika Näsmo.
Text och foto:  Thomas Ekenberg

Ortviksparken är en stadsnära idyll.  Den här dagen badar strandpromenaden i sol. Ett par sitter och vilar på en bänk och ser hur skränande sjöfågel dyker i havsviken.
Men den fyra hektar stora ytan har ­under många år levt en Törnrosasömn och varit ett anonymt ingenmansland mellan Ortviksvägen och havet.
– Parken har potential. Den ligger nära stan och har en fin strandpromenad som vi rustade upp med ny grusväg och ny belysning redan förra året, konstaterar Alena Repko, landskapsarkitekt vid stadsbyggnadskontoret.

Gallrat i området
Tillsammans med landskapsingenjör Annika Näsmo arbetar hon med utformningen av Ortviksparken.
– Under våren har vi gallrat i området, men lämnat vissa delar orörda med tanke på fågellivet, säger Alena Repko.
– Vi vill bibehålla karaktären av naturpark. Det här är inte en klassisk stadspark med klippta gräsmattor och raka blomsterrabatter. Däremot vill vi göra plats för många olika aktiviteter, säger Annika Näsmo.
Planeringen har gjort i samverkan med boende och skolbarn i området som fått lämna synpunkter och önskemål på hur området ska se ut.
– Bättre belysning, rustad gångväg och olika aktiviteter var bland de vanligaste önskemålen på vad som ska finnas, säger Alena Repko.

_DSC0110
Ortviksparken får nytt liv då hela parken rustas i sommar. Strandpromenaden har redan rustats med nytt grus och ny belysning. Röjning av sly och träd i området har gjorts under våren.

Utegym och pumptrack
Och så ska det också bli.
På den gamla fotbollsplanen anläggs ett utegym. Här byggs också Sundsvalls första pumptrack, en teknisk cykelbana med gupp och kurvor. Intill får den ­gamla lekplatsen ny utrustning, bland annat linbana, klätterställning och ­gungor. Grillplatser, bord och bänkar anläggs också.
– Tanken är att skapa mötesplatser. Vi vill att människor ska komma hit och använda platsen för olika aktiviteter, som att grilla eller ha picknick. Men lika ­viktigt är att det känns tryggt att vistas här, säger Annika Näsmo.
Det saknas inte heller kvaliteter runt om. Parken ringas in av två marinor med småbåtsbryggor. Granne finns en bouleklubb med både inne- och utebanor. I området finns även en grillrestaurang.

Parklyftet
Boverket har bidragit med 2,65 miljoner kronor till upprustningen av Ortviksparken och Sundsvalls kommun satsar lika mycket.
Arbetena ska vara klara i höst och är en del i ett långsiktigt arbete med att rusta kommunens parker.

Fakta/Parklyftet
Sundsvalls kommuns parksektion har under flera år rustat upp gröna ytor och anlagt nya parker, bland annat i övre Bredsand, Indal, Fagerdalsparken och Hantverksparken på Södermalm.
I Nacksta har grönområdet mellan höghusen och centrum förvandlats till en fem hektar stor park som invigs i samband med Nackstakarnevalen den 1 juni.
Näst i tur står Hamnträdgården nedanför Casinot som får en ansiktslyftning i sommar där bland annat en del lekutrustning byts ut och nya blommor och buskar planteras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s