Goda utsikter för Byhöjden­

Intresset är stort för Mitthems 88 nya lägenheter på Byhöjden. Fenomenal utsikt, smarta planlösningar och hög standard lockar hyresgästerna.
Text:  Thomas Ekenberg Foto: Thomas Ekenberg & Mitthem

Läget, på ovansidan Bågevägen i Bosvedjan, erbjuder utsikt över både skog och hav. I en första etapp bygger Mitthem ettor, tvåor och treor i två huskroppar på åtta våningar vardera.
Husen bjuder på hiss, ljusa lägenheter med öppna planlösningar med kök och vardagsrum.
– Standarden är hög. Tvättmaskin och torktumlare finns i alla lägenheter liksom diskmaskin och inglasade ­balkonger. Kakel och klinker i badrum, klinkergolv i hallen samt ekparkett i övrigt, berättar Per Nässbjer, projekt­ledare vid Mitthem.

Färdigt koncept
Husen byggs efter ett färdigt koncept som tagits fram av allmännyttans samorganisation Sabo och liknande finns på många ställen i landet, bland annat är Mitthems hyreshus på Vapelhöjden i Skönsmon och Timråbos nybygge i centrala Timrå byggda enligt samma modell.
Trots de påkostade lägenheterna har hyrorna kunnat hållas nere. För en tvåa hamnar hyran på cirka 7 000 kronor i månaden, då tillkommer vatten och el.
– Det beror dels på att husen byggs efter ett standardkoncept, som är framtaget just för att hålla nere bygg­kostnaderna. Ett statsbidrag på 21 ­miljoner kronor förbättrar också ­kalkylen och håller nere kostnaden för hyresgästerna, säger Lotta Björklund, vd för Mitthem.
Totalkostnaden för bygget är cirka 140 miljoner kronor.

_DSC0058
Per Nässbjer, projektledare, Mitthem, Lotta Björklund, vd, Mitthem och Andreas Widelund, platschef, NCC.

Tydlig miljöprofil
Husen har också en tydlig miljöprofil med solceller på taket och på ­parkeringen förbereds för 16 laddplatser för elbilar. Husen är också energisnåla.
– Mitthem som bolag ska naturligtvis göra vad vi kan för att bidra till ett hållbart samhälle.  Vi medverkar i Allmännyttans klimatinitiativ, ett gemensamt upprop för att minska koldioxid­utsläppen. Målet är att vi ska vara helt fossilfria till år 2030 och att energi­användningen ska minska med 30 procent.
Lotta Björklund vill också lyfta fram läget, och då inte bara den fina utsikten över Sundsvallsfjärden och bron.
–Här är det nära till naturen, skogen finns runt knuten och ändå har man god tillgång till kommunikationer och ­service i området. Det är också cykel­avstånd till både Birsta och centrum.
En andra etapp med ytterligare tre hus är planerad i området. Detaljplanen är klar men i skrivande stund finns inget beslut om byggstart.
– Bosvedjan är en fin stadsdel som är ny för Mitthem och där det i dagsläget inte finns några hyresrätter. Vi vet att det finns en stor efterfrågan, men om och när vi kommer vidare med en andra etapp beror bland annat på hur det ser ut med stats­bidragen framöver, säger Lotta Björklund.
För de två huskropparna som reser sig ovanför Bågevägen skrivs kontrakt med hyresgäster under våren och inflyttning beräknas ske i december.

Gjutning sker på plats
Under sommaren och hösten går bygget in i ett intensivt skede. Totalt är cirka 35-40 personer inblandade. En intressant byggnadsteknisk finess är att betongdelarna gjutits på plats.
– Genom att ha produktionen på plats blir vi effektivare jämfört med att använda prefabricerade element. Det spar dessutom transporter, konstaterar Anders Widelund, platschef vid NCC, som ansvarar för bygget.
Parallellt med Mitthems bygge satsar även kommunen i Bosvedjan med en upprustning av Bågevägen, som bland annat får en ny gång- och cykelväg, ett arbete som inleds i vår.

Fakta/Byhöjden
NCC bygger på uppdrag av Mitthem två huskroppar med en suterrängvåning och sju våningsplan. Husen byggs enligt Sabos koncept Kombohus Plus.
Totalt blir det 88 lägenheter: 28 ettor på 36 kvadratmeter, 32 tvåor på 51 – 54 kvadratmeter och 28 treor på 60 kvadratmeter.
Inflyttning sker i december 2019.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s