Sundsvall växer

Sundsvall växer och fler flyttar till kommunen.
Vi har tagit pulsen på två nyinflyttare som berättar om fördelarna med att bo i Sundsvall.
Text & foto: Thomas Ekenberg
Swati Injapuram
Swati Injapuram är för närvarande barnledig med sonen Svamin, nio månader, men jobbar samtidigt för att lära sig svenska för att enklare kunna söka jobb.

Swati: Från indisk storstad till babysång och norrsken

Hon bytte myllret i Indiens största stad mot lugnet i Sundsvall. Nu tillhör norrsken och babysång Swatis Injapurams vardag.
– Jag trivs med lugnet och alla vänliga och ärliga människor, säger hon.

Swati Injapuram lämnade Mumbai (före detta Bombay), en av världens största städer med cirka 20 miljoner invånare, för Sundsvall.
– Tanken var att vi skulle stanna i sex månader men nu har vi bott här i två år, säger hon.
Familjen flyttade till Sundsvall då hennes man fick ett erbjudande via sin arbetsgivare, ett internationellt IT- bolag, att jobba med ett projekt på en av de stora myndigheterna i Sundsvall.
Men projektet har förlängts och familjen har dessutom under tiden i Sverige utökas med sonen Svamin, nu nio månader. Och de trivs i Sundsvall.
– Det är framför allt den fantastiska naturen och de genuint ärliga människorna som jag gillar med Sundsvall. Den rena miljön och luften är en ­annan fördel jämfört med Mumbai.
Genom kommunens inflyttningslots fick de kontakt med en hyresvärd och har nu en lägenhet i de centrala delarna av stan.
Den enda nackdelen med att bo i Sundsvall, menar Swati, är att det är långt till familj och vänner.
– Jag hade en del hemlängtan, särskilt i början.
Tranviken är en lokal favorit, liksom Norra berget.
– Jag gillar utsikten och där uppe är det också bra om man vill se norrsken, säger hon.
Hon har även upptäckt GA-kyrkan och bland annat deltagit i deras ­babysång. Skidåkning är en annan aktivitet som hon provat på.
– Vintern med snön är himmelsk vacker och kylan klarar man genom att klä på sig, säger hon.
Swati har en utbildning inom marknadsföring och har bland annat arbetat med IT, kommunikation och media i Indien. I Sundsvall har hon haft svårt att hitta jobb.
– Jag har jobbat en del för ett ­indiskt företag på distans, men inser att språket är en nyckel, att jag måste lära mig svenska för att kunna få jobb här. Snart börjar Svamin på dagis och jag vill gärna ge Sundsvall en chans, säger hon.


Oliver Mattsson
Oliver Mattsson har flyttat från Östersund till Uppsala och vidare till Sundsvall där han jobbar på CSN.

Oliver: Har fastnat för utsikterna och landskapet

Av en slump såg Oliver Mattsson en jobbannons som skulle passa sambon. Kruxet? Jobbet låg i Sundsvall. Nu är paret Sundsvallsbor sedan 1,5 år.
– Här har vi promenadavstånd till allt, både jobb och naturupplevelser, säger han.

Efter fem år i Uppsala gjorde ett jobberbjudande att Oliver Mattsson och hans sambo flyttade till Sundsvall. Ingen av dem hade någon koppling till staden innan.
– Det var verkligen ett blankt papper, vi kände verkligen ingen här. Jag kommer från Östersund och min sambo från Umeå, städer där det finns en viss rivalitet med Sundsvall, men vi bestämde oss för att prova.
Kommunens inflyttningslots hjälpte till med kontakter, både till potentiella arbetsgivare och hyresvärdar.

Nära naturen
Nu har det snart gått 1,5 år och paret trivs. Oliver har hunnit med att plugga på Mittuniversitetet, jobbat på Mittmedia och är nu anställd på CSN, medan sambon jobbar på Sweco.
– Vi bor centralt och har promenad­avstånd till allt. Vi gillar båda att vara ute i naturen och uppskattar att ha nära både till Sidsjön och Norra berget.
En annan fördel är det geografiska läget. Det är inte mer än ett par timmars tågresa såväl till kompisarna i Uppsala som familjerna i Östersund och Umeå.
– Något jag saknat i Uppsala är det norrländska landskapet, bergen och skogarna. I Sundsvall finns det på nära håll. Jag gillar också utsikterna. Från vår lägenhet ser vi både norra och södra stadsbergen. Är det fint väder så är även hamnen och Norra kajen bra utflyktsmål.
Oliver får tänka efter för att hitta nackdelar med Sundsvall, men kommer sedan på att stenstan kunde vara mer levande.
– Stadskärnan är vacker och har puls med gott om restauranger och krogar. Men visst kunde man göra mer för att locka människor att vilja vara i stan, fler butiker, lekplatser och varför inte en saluhall, säger han

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s