Ställ om till byggtid

Huvudaktörerna Trafikverket och Sundsvalls kommun samverkar för att nå ut med information om alla byggprojekt och trafikstörningar. Sajten sundsvallväxer.se är navet i arbetet för att berätta om allt som händer just nu i Sundsvall.
Text:  Thomas Ekenberg Foto: Anna Thors & Nathalie Lundqvist

Tidigare i höst hölls ett Byggkalas på Stora torget som fungerade som ett alternativt spadtag för mer än 30 olika bygg- och infrastrukturprojekt i Sundsvallsregionen. Det är allt från miljardsatsningar på Ostkustbanan till stora väginvesteringar som den nya E14, men även satsningar under mark på va-nätet och fjärrvärme. Mycket sker också i de centrala delarna av stan där bygget av en ny Storbro och ombyggnaden av gamla E4 kanske är de som berör Sundsvallsborna mest.
Att så mycket sker samtidigt är också en utmaning ur ett informations­perspektiv.
– Eftersom det handlar om så många projekt med många olika aktörer, och att många av dem innebär störningar, så insåg vi ganska tidigt att vi måste skapa nya vägar för att kommunicera med Sundsvallsborna, säger Marie Lundqvist, kommunikatör på Trafikverket.

Vinster för medborgarna
Tillsammans med Sundsvalls kommun och dess bolag, som MittSverige Vatten & Avfall och Sundsvall Logistikpark, har informationen samordnats.
– Vi ser stora vinster, inte minst för medborgarna, med att hålla ihop kommunikationen i stället för att alla aktörer var och en ska kommunicera på sitt håll, säger Linnea Lång, kommunikatör på stadsbyggnadskontoret.
En av lösningarna heter sundsvallväxer.se, en sajt där information om alla pågående och planerade projekt samlas. Här kan man läsa om reparationer av vägräcken och varningar för begränsad framkomlighet på specifika gator men även om framtida planer på nya stadsdelar, detaljplaner och planprogram.
– Tanken är att man ska hitta information om allt som pågår och planeras. Du ska kunna se vad som händer på din gata, eller läsa om nya bostadsprojekt om du är intresserad av det, berättar Linnea Lång.
Hon tipsar även om att man kan prenumerera på nyheter om olika projekt och trafikstörningar.
– Då får man automatiskt ett meddelande så fort vi publicerar ny information, det kan vara nya bilder eller ny text, kring det du är intresserad av.

Alfred Lundqvist
Tidigare i höst var det ett byggkalas på Stora ­torget som fick ersätta det symboliska spad­taget för 30 projekt. ­Alfred Lundqvist var en av många som lockades av möjligheten att få ratta en grävare via simulator.

Ger förståelse
När det byggs på flera håll samtidigt är det också oundvikligt med trafikstörningar. När en parkeringsplats försvinner eller framkomligheten försämras på en väg leder det ofta till visst missnöje.
– Det är inte så konstigt att en del blir irriterade, men min erfarenhet är att om vi kan berätta varför vi gräver av en väg eller stänger av en gata så är det lättare att ha förståelse för att det blir stökigt under byggtiden, säger Marie Lundqvist.
– Varje gång vi berättar om ett byggprojekt så vill vi inte bara tala om alla störningar som det kommer att medföra, utan även tala om varför det byggs och hur det bidrar till att utveckla Sundsvall, konstaterar Linnea Lång.

Attitydförändringar
De som visar sitt missnöje på insändar­sidor och i sociala medier har också fått sällskap av inlägg med mer positiva tongångar. Kommunikatörerna noterar ett stort och växande engagemang för stadens utveckling från Sundsvallsborna.
– Byggprojekten berör oss som bor här och särskilt under det senaste året har vi märkt en attitydförändring. I dag har vi många som engagerar sig i frågan om Sundsvalls tillväxt, bemöter kritiker på sociala medier och förstår att det som sker är positivt för hela Sunds­vall, säger Linnea Lång.

På samma gång
En vanlig fråga som både kommunens och Trafikverkets kommunikatörer får är varför alla byggen sker på samma gång.
– Det har delvis att göra med E4-bygget och Sundsvallsbron som öppnade upp för utveckling av många områden i kommunen, säger Linnea Lång som också påpekar att det kan vara positivt att allt sker på en gång.
– Det blir stökigt, visst, men det är ändå under en begränsad tid. Och sedan blir det bättre.
Marie Lundqvist påpekar också att många av projekten är beroende av och förutsättningar för varandra. Hon tar kombiterminalen som exempel.
– Eftersom vi vill minska hanteringen av farligt gods i centrala Sundsvall ska kombiterminalen vid Sundsvalls bangård flyttas till den nya logistikparken. Med de nya järnvägsspåren i Bergsåker och Maland får vi en bättre koppling till hamnen. Spåren är i sin tur en förutsättning för logistikparkens funktion.
– Att kombiterminalen flyttar, är också nödvändigt för att kunna bygga om bangården och göra färdigt resecentrum med en gångbro till Östermalm. Omvandligen av platsen där regionalbussarna är uppställda idag är i sin tur beroende av resecentrum och  Hållplats stenstan som i sin tur möjliggör  en ombyggnad av gamla Navet…
Hon vill också tipsa om utställningen på Stenstan Vistor Center i Stadshuset där inter­aktiva skärmar används för att berätta om byggboomen.
– Utställningen är ett bra första steg för den som vill veta mer om allt som pågår i Sundsvall.

Historisk tid
Linnea Lång jämför med åren efter den stora Sundsvallsbranden 1888 då den pampiga stenstan byggdes upp med över 600 hus på bara sex år.
– Under de närmaste åren investeras många miljarder kronor i Sundsvall, det är en historisk byggboom och häftigt att vi får vara med om detta, säger hon.
– Att många vill bygga och investera i stan är i grunden något positivt och betyder att Sundsvall är attraktivt. Det är något vi ska vara stolta över, inflikar Marie Lundqvist.

VägbyggenFotoAnnaThorsCMYK12.jpg

Tipsen för dig som ska åka genom stan

Att Sundsvalls kommun bygger den nya Storbron samtidigt som Trafikverket bygger om gamla E4 till en stadsgata gör att det blir störningar på två av de viktigaste genomfartslederna.
– Det kommer att gå att ta sig fram, men trafiken kommer periodvis att ledas om och det kan ta lite längre tid, särskilt under rusningstrafik, säger kommunikatörerna Linnea Lång, Sundsvalls kommun, och Marie Lundqvist, Trafikverket, som här ger sina tre bästa tips för dig som behöver åka genom stan under byggtiden.

  • Välj andra tider
    Byggstörningarna kommer främst att märkas vid rusningstrafik på morgon och kväll. Vill du undvika köerna – åk lite före eller efter rusningstid.
  • Välj andra färdsätt
    Att gå eller cykla kan vara lika effektivt eller snabbare för många som ska till jobb och skola i stan.
  • Välj andra vägar
    Undvik i den mån du kan att åka genom centrum om du bara ska passera igenom stan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s