Laila lotsar till en bra start i Sundsvall

IT-konsulter från Indien, ingenjörer från Uppsala eller ekonomer från Skåne. Behovet av arbetskraft är stort i regionen och för att underlätta rekryteringen till Sundsvall finns inflyttningslotsen som en service.
Text: Thomas Ekenberg Foto: Näringslivsbolaget

Det råder stor personalbrist inom många yrken och företagen tävlar om kom-
petensen. En pusselbit för att locka talanger till Sundsvall, förutom spännande arbetsuppgifter, är att livet runt omkring jobbet fungerar. Det är här som Laila Bergström kommer in i bilden. Hon är Sundsvalls kommuns
inflyttningslots och har sin arbetsplats på Näringslivsbolaget i Stadshuset.
– Grundsyftet är att få fler att flytta till Sundsvall och inflyttningslotsen
är en gratis service för företag och myndigheter i Sundsvall som har behov av att rekrytera.   

Brist inom många yrken
IT-sektorn har stora rekryteringsbehov i Sundsvall och Laila Bergström har tillsammans med näringen deltagit på flera event för att locka människor att flytta hit. Men behovet finns inom många yrkesgrupper som ingenjörer och vårdpersonal.
Ofta finns en medföljande som också behöver jobb, familjen behöver någonstans att bo, barnen behöver skola och dagis. Det kan vara ganska höga trösklar som måste passeras för att en flytt ska bli verklighet.
– Om man känner att starten i Sundsvall blir bra för hela familjen är det lättare att våga ta steget till nystart. Det är också större chans att de kommer att trivas och stanna kvar.

Stor utmaning
Laila Bergström hjälper till med de praktiska frågorna och kan förmedla kontakter till fastighetsägare, rekryteringsfirmor, skolor eller föreningslivet beroende på vilka behov som finns.
– Den största utmaningen är att hitta hyreslägenheter. De flesta som flyttar hit vill gärna hyra något under den första tiden för att känna sig för. Jag har bra kontakter med alla större hyres­värdar, men problemet är att det är brist på lägenheter.
Tjänsten som inflyttningslots har funnits sedan 2016 och sedan dess har Laila Bergström byggt upp ett nätverk som ska underlätta för dem som vill flytta hit. I nätverket finns även ”vanliga” Sundsvallsbor i olika bostadsområden som de nyinflyttade kan vända sig till för att få veta mer om hur det är att bo i just det området.
Nyligen lanserades också en digital inflyttningstjänst där Sundsvall är en av pilotkommunerna, där man kan hitta bostadspriser, pendlingsavstånd, men även se var närmsta apotek eller simhall finns.
– Den digitala tjänsten svarar på många frågor kring olika bostadsområden och hur man orienterar sig i stan. Var är bästa mataffären, vilken golfbana ska jag välja? Var är den närmaste busshållplatsen?
Varför väljer människor att flytta till Sundsvall?
– Många uppskattar närheten. Här kan du bo och ha nära till både havet och skidåkningen. Du slipper bilköer och det är lätt att ta dig både till slalombacken och city. Sundsvall ligger mitt i landet och har bra kommunikationer åt alla håll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s