Alexandra visar upp det växande Sundsvall

Studenten Alexandra Wiberg spelar huvud­­­­rollen i den nya filmen om det växande Sundsvall.
– Jag är stolt över Sundsvall och nyfiken på allt som händer, säger hon.
Text: Thomas Ekenberg Foto:  Malin Nordström & Mattias Gustafsson

Filmen inleds i klocktornet på GA-kyrkan och avslutas på Sundsvallsbron. Däremellan, på två minuter och 30 sekunder, hinner Alexandra Wiberg ta med tittaren till såväl skogen, järnvägsstationen och kloakerna som Tunadalshamnen och Norra kajen.
Hon är filmens berättare, staden själv, och jämför dagens byggboom med ­tiden efter Sundsvallsbranden 1888.

Framtidshopp
– I min roll vill jag ge en glad och positiv bild av allt som händer i Sundsvall. Filmen förmedlar framtidshopp och visar att stan rustar för framtiden.
Alexandra Wiberg är uppväxt i Sundsvall och pluggar till civilingenjör på Mittuniversitetet. Umgänget med andra studenter har gjort att hon blivit mindre hemmablind, tycker hon.
– De flesta som jag pluggar med kommer inte från Sundsvall, vilket gjort att jag har börjat se staden med andra ögon. Sundsvall är en jättemysig stad men jag kanske har underskattat den lite.
Alexandra älskar musik och teater och är engagerad i Kvartersteatern, som ledare för en ungdomsgrupp men står även själv på scen. Film är inte heller helt nytt för henne.
– Jag fick vara med i en reklamfilm för Mittuniversitetet i vintras och genom den fick jag möjlighet att provspela för den här rollen, som jag sedan fick.

IMG_6382
Filmen spelades in i en mängd kända och mindre känds Sundsvallsmiljöer, som Norra kajen, kyrktornet och ute i tallskogen.

Visar det mindre bekanta
Filminspelningen gjordes under några intensiva dagar på ett antal platser runt om i Sundsvall, både bekanta och mer okända vyer.
– Jag lärde mig mycket och fick se saker som jag inte visste om fanns, som när jag cyklade längs de kilometerlånga gångarna under jorden vid Tivoliverket. Jag fick också veta mer om nya resecentrum vid järnvägen och hur den nya logistikparken hänger ihop med bangården mitt i stan.
Filmen ger en inblick i flera av de stora bygg- och infrastruktur­projekt som pågår eller ska påbörjas i Sundsvall.
– 2021 fyller Sundsvall 400 år och fram till dess är det mycket som händer. Jag är själv nyfiken på det som händer och hoppas att filmen kan bidra till att väcka nyfikenheten hos fler. För även om det blir stökigt i stan när det byggs så blir det ju bättre sedan när det är klart.
Om det blir mer film vet Alexandra inte i dagsläget.
– Men jag är gärna med igen om jag får chansen, säger hon.

Fakta / Sundsvall växer – filmen

Sundsvall växer är en film med Sundsvalls kommun som avsändare, men även MittSverige Vatten & Avfall, Logistikparken och Trafikverket finns med i arbetsgruppen. Filmen har producerats lokalt i Sundsvall av Gullers grupp med Måns Berthas som regissör och Johan Leman som filmare.

Se filmen på sundsvallvaxer.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s