Konsten tar plats på gamla Navet

Konsten har tagit över Navet. Konstnären Samuel Andersson är en av dem som skapat liv i den tidigare betonggrå busstationen.
– Jag gillar att konsten bara är tillfällig. Det gör det enklare att vara mer öppen och fri i uttrycket, säger han.
Text och foto: Thomas Ekenberg

Det är högst tillfälligt som delar av Navet fått ny kostym. Utanför vänthallen har bland andra studenter från Mittuniversitetet haft workshops och målat pelarna, något som bland annat resulterat i en regnbågsfärgad design och en rad olika uttryck.
På andra sidan, mot Selångersån, har Samuel Andersson fått i uppdrag att göra något med tre pelare under skärmtaket. Här har de breda betongpelarna klätts in i bitar av tyg och canvas som målats på och fogats samman, en teknik som Samuel Andersson jobbat med under några år.

Jobba med fragment
I hans ateljé i Skönsberg ligger målningarna bokstavligt talat i högar, hopfogade som lapptäcken av bitar av kraftiga bomullstyger och canvas.
Symaskinen står på ett bord i ett hörn av ateljén, som han delar med två andra konstnärer.
– Jag jobbar mycket med fragment och är inte så intresserad av bilder. Jag gillar den kroppsliga känslan och att få jobba med händerna. När jag börjar jobba med en idé så är det inte alltid att de olika bitarna passar ihop, då hamnar de här i högen som början på en ny målning, berättar han.
Att få göra offentlig konst tycker han är kul, särskilt på en plats som Navet där så många passerar och uppehåller sig varje dag.
– Jag tror att pelarna tidigare varit en blind fläck för många och det är kul att få göra något som många kommer att se. Min tanke är också att skapa en levande konst, verket kommer att åldras, få fläckar och bli smutsigt.
Navet är en plats i förändring, i Esplanaden.
Konstbesöket är högst tillfälligt då det gamla hållplatstaket med sina betongpelare kommer att rivas. Men Samuel Andersson gillar att konsten får vara temporär, en tillfällig besökare i det offentliga rummet.
– Det gör att jag kan vara lite friare. Det är också kul att staden utvecklas och att konsten får vara en del av detta och förhoppningsvis uppmärksammas lite mer.

Vill ha reaktioner
Eftersom Navet är en central plats i staden och många kommer att se verket, kan man förvänta sig olika reaktioner på konsten.
– All offentlig konst skapar debatt och det är möjligt att en del kommer att bli förbannade på det jag skapat. En tröst för dem är ju att den bara finns där tillfälligt under cirka ett år, säger han och skrattar.
Men han hoppas på reaktioner, både positiva och negativa.
– Ja, ju fler desto bättre. Det är ju väldigt subjektivt vad som är fint eller fult, så jag har ingen aning om vilka reaktioner jag kommer att få.

Bortglömd scen
Samuel Andersson är född i Sollefteå men har bott i många år i Sundsvall och gick även konstskolan här innan han pluggade vidare på konsthögskolan i Umeå.
I Sundsvall är han mest känd för att, tillsammans med kollegan Olof Ahlström, skapat konstrummet Falken i en av Mitthems tvättstugor i Skönsberg.
– Tyvärr är konstscenen ganska bortglömd i Sundsvall, här finns ingen konsthall och få gallerier och därmed få möjligheter att titta på konst.
Han påpekar också kulturens roll som drivkraft för tillväxt.
– De städer som växer har oftast ett universitet och ett levande kulturliv, den delen underskattas här. Sundsvall utvecklas och det är bra, men det måste kunna finnas mer än bara sport och restauranger.

Samuel Andersson

Ålder: Född 1982
Bor: Lägenhet i centrala Sundsvall
Familj: Sambo
Yrke: Konstnär, jobbar extra bland annat som konstpedagog och tekniker på Sundsvalls museum
Fritid: Tillbringar nästan all ledig tid i ateljén
Smultronställe: Grevebäcksparken, en väldigt osvensk miljö med stenbroar och mycket grönska runt ån som rinner genom parken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s