Konst bidrar till att utveckla staden

Konst och kultur blir ett verktyg i stadsplaneringen.
– Konsten kan bidra till att undersöka en plats och skapa en dialog om hur den ska användas, säger Johan Nordström på stadsbyggnadskontoret.
Text och foto: Thomas Ekenberg

Sundsvalls kommun vill använda konst som ett verktyg för stadsutveckling och kommunen har utsetts som en av sex i landet som får stöd från Statens konstråd för att jobba med detta. Stödet innebär en medfinansiering med upp till 50 procent.
– Det är mycket glädjande att vi har blivit utvalda som en av sex städer i landet bland ett stort antal sökande. Det skapar en möjlighet för oss att jobba med nya metoder och på nya sätt kring hur konst kan bidra till att utveckla platser, säger Anna Molin, kultur­sekreterare på Sundsvalls museum som arbetar med projektet tillsammans med stadsbyggnadskontoret.
– Det här ger oss möjlighet att arbeta med en plats på helt nya sätt. Konsten och konstnärer har en friare roll än en tjänsteman på ett plankontor och kan öppna upp nya perspektiv, säger Johan Nordström, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.
Det handlar i första hand om två centrala platser i stan, Navet och det nya resecentrum vid Centralstationen. Viktiga platser i stadsmiljön, noder som många passerar, områden som är i förändring.

Ska utvecklas
I Navet har både etablerade konstnärer och olika grupper deltagit för att i ett första skede skapa en gestaltning kring ett antal betongpelare som senare ska rivas. Men det kommer mer.
– Det som sker på Navet är starten på ett arbete och ska växa vidare. Vi vet inte i dag exakt vad som kommer att hända. Det får forma sig med tiden, men tanken är att skapa en mötesplats för Sundsvallsborna, vilket också ligger i linje med kommunens kulturpolitiska strategi, säger Anna Molin.

Användbara insikter
Projektet löper till och med 2020 och skapar också nya arbetsformer när stadsbyggnadskontoret och Sundsvalls museum arbetar tillsammans, något som inte tillhör vanligheterna.
– Genom att arbeta med konstnärlig gestaltning kan vi skapa ett engagemang och nytänkande kring en plats som vi kan använda även senare om det ska byggas något på platsen, säger
Johan Nordström.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s