De nya invånarna på Södermalm trivs­

De är nyinflyttade i Mitthems nyaste hus på Södermalm. Och de trivs.
– Här har vi nära till allt, säger Magdalena Nordin, en av de nya hyresgästerna i kvarteret Hermes. 
Text och foto: Thomas Ekenberg

Populära Södermalm har fått nya invånare. I kvarteret Hermes på Skolhusallén finns Mitthems senaste nybygge som stod klart för inflyttning i somras. De 51 lägenheterna består av ettor och tvåor, samtliga med inglasad balkong.
En av de nyinflyttade är Magdalena Nordin som bor högst upp i en av de två huskropparna som byggts i hörnet Skolhusallén och Nygatan.
– Jag gillar att röra på mig, både gå och cykla, och här kan jag förena nytta med nöje då det är nära till allt, säger hon.
Hon får medhåll av grannen Vivianne Göthe.
– Här är det nära till stan, nära till affären, nära till bussen. Dessutom gillar jag den kvadratsmarta lägenheten. Lättstädad är den också. Perfekt för mig, säger hon.

Ulla Larsson
Ulla Larsson gillar sin inglasade balkong. Hon är en av de nya hyresgästerna i Mitthems nya bygge på Södermalm.

I en av tvåorna på 56 kvadrat bor Ulla Larsson tillsammans med den 12-årige norska skogskatten Björne. Det är ljust och fräscht med kök och vardagsrum i en öppen planlösning och med den inglasade balkongen som en förlängning av vardagsrummet.
– Men det jag gillar bäst är att alla ­lägenheter har egen tvättmaskin och att det finns hiss. Tidigare bodde jag i Vinkeltået, det är ett jättemysigt område, men jag uppskattar möjligheten att kunna tvätta själv när jag vill, säger hon.
Även Ulla gillar närheten till stan och uppskattar också den inglasade balkongen, med utsikt över delar av stan. Och kvällssolen uppskattas, inte minst av Björne.
– Här brukar jag sitta på kvällarna och balkongen är också jättebra för att hänga tvätt, säger hon.
Tillgång till parkeringar brukar alltid vara en viktig fråga för de boende, och i centrala delarna av stan är parkeringsplatserna än mer eftertraktade. I kvarteret Hermes finns lösningen hos grannen. På Allégården finns ett garage. Redan när det byggdes på 90-talet reserverades 40 ­parkeringsplatser för ett kommande ­bygge på granntomten.

Hermes
Alla 51 lägenheterna har egna inglasade balkonger.

Pressar hyrorna
De nya husen är så kallade kombohus, som är framtagna av allmännyttans ­organisation Sabo, för att bygga effektiv­are och pressa byggpriserna och därmed hyrorna. Det officiella spadtaget för projektet togs en snöig februaridag förra året och i augusti i år var det alltså dags för inflyttning.

Få platser
Mitthem äger också ytterligare en byggrätt i området, på grusplanen vid lågstadieskolan Södermalm 2, som under byggtiden fungerat som uppställningsplats. Mitthems fastighetschef Ante Bromée berättar att det i dagsläget inte finns några konkreta planer på att bebygga den.
– Vi vet att skolan gärna vill ha tillbaka sin fotbollsplan. Samtidigt finns ett stort intresse för bostäder centralt och inte så många platser att bygga på.
Mitthem har bland annat skissat på om det skulle gå att bygga ett trähus liknande de som man har längre upp på Södermalm.
– Tomten har också sina begränsningar då det är en ganska brant stigning upp till Nygatan och att trafiken i och ut måste gå via samma utfart på Skolhusallén som de nu byggda husen använder, säger Ante Bromée

 

Här byggs det fler hyresrätter

Långt upp på Bågevägen i Bosvedjan med skogen som granne bygger Mitthem två bostadshus med åtta våningar och sammanlagt 88 lägenheter. Inflyttning i området, som kallas Byhöjden, ska enligt planerna ske i slutet av 2019.

Byhöjden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s