Ännu en park ska få ett lyft

Ortviksparken står på tur för en rejäl upprustning. Redan i höst börjar arbetet med att förbättra gångstråk och belysning, men först ska Sundsvallsborna få säga sitt.
– Vi vill ha en dialog med idéer och önskemål kring hur parken ska användas, säger stadsträdgårdsmästare Cecilia Andersson.
TEXT: Thomas Ekenberg  Foto: Anna Thors

Den fyra hektar stora Ortviksparken är en av Sundsvalls största stadsnära parker. Den ligger också vattennära och skyddat längst in i viken med samma namn. Omgiven av två småbåtshamnar och i skarp kontrast till pappersbruket nästgårds.
Med bidrag från Boverket på 2,65 miljoner kronor och med lika stort bidrag från kommunen ska parken nu få ett lyft.
– Vi vill ha synpunkter på hur parken ska användas. Vad bör förbättras? Vilka aktiviteter ska det finnas utrymme för? Vi kommer också särskilt att försöka få in synpunkter från barn och unga via skolan och fritidsgården i Skönsberg, säger Cecilia Andersson.

Ortviksparken är en av Sundsvalls största parker och bjuder på fyra hektar med fin havsutsikt.
Ortviksparken är en av Sundsvalls största parker och bjuder på fyra hektar med fin havsutsikt.

Åsikter till grund
Allmänheten kan bland annat lämna synpunkter via en enkät på sundsvallväxer.se fram till den 1 juni. Åsikterna kommer sedan att ligga till grund för hur parken ska utformas.
Några saker är dock klara redan nu. Bland annat kommer gångvägen längs vattnet att rustas upp och förses med belysning. Tanken är också att skapa tydligare entréer till parken och skapa en ny huvudentré någonstans mitt i parken genom att öppna upp den jordvall som avgränsar området i dag.
– Området har stora kvaliteter och det sker också en hel del aktiviteter i området med två småbåtshamnar och en aktiv bouleförening. Dessutom finns en grillrestaurang.
Ortviksparken knyts ihop med Heffners bropark vid brofästet som invigdes i höstas tack vare ett gångstråk genom småbåtshamnen sommartid och genom en upprustning av grönområdet öster om bron.

Del av Parklyftet
Upprustningen ska också ses som en del i Parklyftet, där kommunen sedan 2013 aktivt jobbat för att rusta upp och bygga nya parker med en rad större och mindre insatser.
Cecilia Andersson och hennes kolleger på parkavdelningen håller på med ett liknande projekt i Nacksta där man haft en bred dialog med de boende i området för att skapa mötesplatser och mer parkkänsla i det fem hektar stora grönområdet mellan bostadshusen. Ett arbete som kommer att göras i sommar och som bland annat innehåller en stor lekplats och utegym.
– Erfarenheterna från Nacksta tar vi med oss till Ortviken. Det vi framför allt har lärt oss är hur viktigt det är att arbeta strategiskt med kommunikation och att föra en dialog med de boende i området för att få ett bra utfall och kunna skapa en park som är till för alla.

Möten och trygghetwebb_pappor
De enkäter som tidigare gjorts bland Sundsvallsborna visar att många önskar att stadens parker ska fungera som platser för möten och aktiviteter, som att kunna grilla eller ha picknick. Men lika viktigt är att det finns rum för avkoppling där det känns tryggt att vistas.
– Parken ses som ett rum för alla som både ska kunna ge lugn och ro och ha plats för aktiviteter och dit man kan gå för att ha kul med sina vänner oavsett om du är stor eller liten. Utmaningen är att få till platser som fungerar för många olika behov, säger Cecilia
Andersson.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s