Hur kan du minska värme- och vattenförbrukningen? Vad gör du om en säkring går och hur mycket tvättmedel ska du dosera? Det är frågor som hållbarhetsskolan kan ge svar på.
Text och foto: Thomas Ekenberg
I en källare i en av Mitthems fastigheter i Nacksta finns en lokal som ska öka miljömedvetenheten hos Sundsvallsborna. Här hålls kurser i hållbarhet för Mitthems hyresgäster, men även för andra som vill lära sig mer om hur vi kan ta hand om våra gemensamma resurser på ett smartare sätt.
– Det handlar om att skapa beteendeförändringar. Genom att visa praktiskt och ge förutsättningar kan vi förhoppningsvis knuffa folk ett steg i rätt riktning mot en mer hållbar livsstil, säger Nina Staaf, projektledare på Mitthem.
Hållbarhetsskolan är ett samarbete mellan Mitthem och MittSverige Vatten & Avfall.
I utbildningen blandas teori och praktik. I lokalen finns ett specialbyggt soprum som pedagogiskt visar hur man ska tänka när man sorterar och vad som händer med våra sopor.
– De flesta vill göra rätt men kunskapen finns inte alltid. Och att prata om sopor och hållbarhet kanske upplevs som tråkigt. Här försöker vi vända det till något positivt genom att visa vad som blir av de förpackningar som återvinns, säger Nina Staaf som genom att trycka på en strömbrytare på en av soptunnorna visar hur gamla plastförpackningar kan bli en ny vattenkanna.
Aha-upplevelser

En annan del av lokalen är en kombinerad tvättstuga och badrum. På kakelväggarna finns tips på olika språk, som att stänga av vattenkranen när du borstar tänderna eller att jeans mår bättre av att vädras än att tvättas i maskin.
– En av de stora aha-upplevelserna för många är hur mycket tvättmedel som rekommenderas för en normalstor tvätt, säger Nina Staaf och visar upp en välfylld tvättkorg och ett litet mått som bara är halvfyllt med tvättmedel.
Vattnets kretslopp är en annan lärdom som många inte har kunskap om eller tänker på.
– Vi människor har en tendens at spola ner saker i toaletten och tro att problemet då försvinner. Men vetskapen om att det är samma vatten som du spolar med som du också dricker gör att vi blir lite mer varsamma.
Praktisk övning

På kursen får deltagarna även möjlighet att testa praktiskt hur säkringarna fungerar och att lära sig hur man rengör köksfläkten eller skruvar isär rören
under tvättstället.
– Stopp i avlopp eller att det gått en säkring är enkla saker som du som
hyresgäst förväntas klara själv. Men vi får många felanmälningar om dessa enkla saker.
Hållbarhetsskolan är helt frivillig och målet är att 300–500 personer ska gå kursen. Och Nina Staaf märker att det finns ett intresse.
– De flesta hyresgästerna betalar för el och vatten och kan påverka sina egna kostnader direkt, konstaterar hon.
Sedan finns även mer långsiktiga vinster.
– Om du som hyresgäst är varsam om våra gemensamma fastigheter så kanske vi behöver lägga mindre pengar på exempelvis vattenskador och kan i stället lägga pengarna på generellt underhåll. Vi försöker peka på den kopplingen. Att tänka hållbart är lönsamt för mig som hyresgäst, det är bra för miljön och för vårt gemensamma bostadsbolag Mitthem.
Det finns även en webbaserad variant av hållbarhetsskolan, som bland annat alla studenter som anmäler sig för bostad måste gå igenom.
– På det här sättet visar vi som bostadsbolag att hållbarhet är viktigt och att vi tycker att det är viktigt för hyresgästerna också.
Minskning med fem procent
Nacksta och Skönsberg är utvalda fokusområden där man jobbar särskilt med de boende i vissa fastigheter. Målet är att minska andelen hushållssopor med fem procent samt vatten- och värmeförbrukningen med lika mycket.
Man jobbar även mot en bredare målgrupp som skolor och förskolor för att sprida kunskap.
– Vi lever över våra tillgångar. Det här är allas problem. Vi har bara ett jordklot men skulle alla leva som vi gör i Sverige skulle vi behöva fyra jordklot. Vi måste helt enkelt bli bättre på att ta hand om våra resurser, säger Nina Staaf.
Fakta/
Hållbarhetsskolan är en del i EU-projektet Hållbara tillsammans som drivs av Mitthem och MittSverige Vatten & Avfall fram till den sista december 2019.
Ett av målen med skolan är att minska förbrukningen av vatten och värme samt minska sopmängderna i ett antal fokusfastigheter i Nacksta och Skönsberg.
Hållbarhetsskolan hålls på fem olika språk: svenska, engelska, arabiska, somaliska och tigrinja och förhoppningen är att 300–500 personer ska genomföra utbildningen.
Är du intresserad av hållbarhetsskolan?
Kontakta hallbaratillsammans@mitthem.se