När går bussen till Njurundabommen?

Foto: Sundsvalls Museum och Thomas Ekenberg

Området bakom Kulturmagasinet har en lång historia som busstation. Så här såg det ut 1935 (troligt årtal för bilden) med Omnibusstationen i förgrunden. Det fanns ett antal bussbolag som trafikerade olika sträckor både i stan och till närliggande orter. Även lastbilscentralen i bakgrunden var lokaliserad till området.
I dag har det inte hänt så mycket med området även om byggnaderna är borta. Här hittar vi fortfarande bussar och även hantering av paket via Bussgods precis som på 30-talet. Men nu ska även den här delen av centrala staden inkorporeras i stenstaden. Stadsplanerarna skissar på en kvartersindelning med bebyggelse när långfärdsbussarna flyttar till det nya Resecentrum vid järnvägsstationen om ett par år. Stadsbussarna flyttas också, men bara ett kvarter till Esplanaden.

Busstationen i dag.
Busstationen i dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s