Så kommer den nya Storbron att se ut

Efter 82 år är det dags igen. Storbron byts ut. Den nuvarande betongbron har tjänat ut och ska ersättas av en ny som inspirerats av Sundsvallsbron över fjärden.
Illustration: Thyréns & rundquist

Sommaren 1936 stod den nuvarande Storbron klar och ersatte då den gamla träbro som tidigare betjänade människor och trafik som ville ta sig över Selångersån. Nu är det dags igen.
– Den nuvarande bron är uttjänt och det är inte lönsamt att reparera den. Därför rivs den och ersätts av en ny bro, säger Anders Calissendorff, projektledare vid gatuavdelningen.
Arbetet inleds i höst med bygget av en provisorisk beredskapsbro uppströms den nuvarande. Trafiken kommer sedan under resten av byggtiden att ledas om via en tillfällig anslutningsväg genom Badhusparken.

Bättre framkomlighet
– Den nya bron blir bredare än den gamla. Antalet körfält blir detsamma som i dag men framkomligheten för gående och cyklister förbättras genom bredare gång- och cykelbanor på båda sidor, säger Anders Calissendorff.
En av arkitekterna bakom Sundsvallsbron över fjärden, Henrik Rundquist, har ritat den nya Storbron som också delar vissa drag med sin större brokollega.
Den nya Storbron ger också en förbättrad höjd för trafiken på Ågatan och flyttas några meter för att skapa en naturligare förlängning av Skolhusallén.
I projektet ingår också upprustning av kajerna på båda sidor av Selångersån, cirka 120 meter uppströms. Totalt beräknas projektet att kosta cirka 106 miljoner kronor.
2020 beräknas den nya Storbron kunna invigas för trafik. Kajarbeten och återställning av Badhusparken avslutas 2021.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s