Kraftsamlar för att öka pulsen i centrum

Flera aktörer kraftsamlar nu gemensamt för att skapa mer puls i stan. Siktet är inställt på att knipa titeln Årets stadskärna lagom till stadens 400-årsjubileum 2021.
Text: Thomas Ekenberg  Foto: Anna Thors

Sedan den 1 februari är Jonas Albecker vd, stadskärneutvecklare och ende anställd på det nya bolaget för stadsutveckling i Sundsvall. Det är en ny satsning för att öka attraktiviteten och tillväxten i Sundsvalls city. Bakom satsningen står fastighetsägarna, näringsidkarna och Sundsvalls kommun.

– Vi har mycket som är bra i Sundsvall redan i dag, men genom att jobba tillsammans blir vi ännu starkare och kan nå framgång i utvecklingsarbetet, säger Jonas Albecker vars uppdrag är just att samordna de olika aktörerna mot en gemensam målbild för att skapa mer puls i stadskärnan, både dag- och kvällstid.

Jonas Albecker påpekar att Sundsvall har goda förutsättningar för en mer levande stadskärna.

– Vi har den fantastiska och unika stenstan. Vi har ett brett utbud av handel, evenemang och service. Dessutom växer Sundsvall och vi bygger fler bostäder i de centrala delarna.

Han är själv en varm Sundsvallsambassadör.

– Jag känner mig stolt över vad vi har i Sundsvall. Det är en attraktiv stad, här finns en stark arbetsmarknad i många olika branscher som handel, IT, bank, pension och försäkring. Vi har även bra transportmöjligheter med såväl tåg som flyg och bil. Vi har också alla årstider med fina bad sommartid och bra skidåkning vintertid.

Han ser ingen konkurrenssituation mellan handeln i Birsta och i centrum.

– Nej, det finns ingen motsats. Vi har en stark besöksnäring med Birsta som en fantastisk magnet. Vissa frågor måste vi se ur ett större perspektiv och jag vet att Birsta och city kan dra nytta av varandra.

Hög målsättning
Ett konkret mål för det nya bolaget är att få utmärkelsen som Årets stadskärna 2021, samma år som Sundsvall firar sitt 400-årsjubileum sedan staden grundades.

Priset för Årets stadskärna går till den svenska stad som gjort störst framsteg i sin förnyelse och utveckling av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer.

– Det finns inget facit för hur vi skapar en mer levande stadskärna. Det vi kan lära av tidigare vinnare är att de har lyckats skapa en samverkan kring stadsutvecklingsfrågor och det är jag övertygad om är en framgångsfaktor även för Sundsvall. Vi når inte framgång var för sig utan blir starkare tillsammans. Vi kan få mer effekt och det går snabbare om vi skapar struktur och former för samverkan över gränserna.

Jonas Albecker ser en mängd faktorer som påverkar pulsen i centrum, allt ifrån lokalhyror till förändrade köpmönster, men vill inte peka ut några specifika åtgärder som måste till. I stället vill han vill se en bred dialog.

– Det handlar inte bara om de givna aktörerna som alltid medverkar, utan jag vill se en bred uppslutning. Vad vill Sundsvalls medborgare ha? Jag tänker på allt ifrån ungdomar och seniorer till pensionärer och hemlösa på Slink Inn.

Vikten av samverkan
Jonas Albecker har tidigare arbetat i många år inom hotellnäringen, bland annat som chef för Hotell Baltic, men även varit näringslivsutvecklare vid Näringslivsbolaget. Det han tar med sig från åren i hotellbranschen är just vikten av samverkan.

– Där lyckades vi, ett antal tuffa konkurrenter, jobba tillsammans med att utveckla konferensstaden Sundsvall och få hit många större möten och konferenser som gynnade hela branschen. På samma sätt hoppas jag att av vi kan skapa mötesplatser och forum för gemensamma frågor kring stadsutvecklingen.

Hur blir man då Årets stadskärna?
– Gör vi ett bra jobb ska vi vinna. Men det är jobbet och vägen dit som är det viktiga, inte själva priset. Tillsammans kan vi göra något riktigt bra och då har vi också goda chanser att bli Årets stadskärna 2021. Det är ett viktigt delmål men jag hoppas också att vi kan bygga något som ska kunna leva längre än till 2021.

Jonas Albäcker menar att Sundsvall har goda förutsättningar för att skapa en mer levande stadskärna.
Jonas Albäcker menar att Sundsvall har goda förutsättningar för att skapa en mer levande stadskärna.

Fakta/

  • Syfte och uppdrag med bolaget Stadsutveckling i Sundsvall AB är att tillsammans med andra aktörer och organisationer i samverkan arbeta för en långsiktig utveckling av Sundsvalls city för ökad attraktivitet och tillväxt.
  • Stadsutveckling i Sundsvall är ett fristående bolag som bildats och ägs av de två intresseorganisationerna föreningen Näringsidkare i Sundsvall (Stenstan) och Fastighetsägarna MittNord.
  • Finansieringen av bolaget är ett tredelat ansvar med Stenstan, Fastighetsägarna och Sundsvalls kommun under de fyra år projektet Årets stadskärna 2021 ska bedrivas. För att garantera transparens och kommunal insyn i projekt har Sundsvalls kommun tre adjungerade ledamöter till detta projekts styrgrupp.
  • Föreningen Stenstan består av 180 näringsidkare i stadskärnan, butiker, caféer och restauranger men även serviceföretag som frisörer, hotell och skönhetssalonger finns bland medlemmarna.
  • Fastighetsägarna MittNord är en regional intresseorganisation för fastighetsägare.
    Till arbetet med Årets stadskärna finns även Mittuniversitetet och CER, Centrum för forskning kring ekonomiska relationer, knutna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s