Klart för start – nya hyresrätter i Byhöjden!

Det är dags för byggstart av Mitthems nya område Byhöjden. 88 hyreslägenheter i två höghus med havs- och skogsutsikt.
– Det är de första hyresrätterna som byggs i Bosvedjan. Nu hoppas vi på ett stort intresse så att vi får bygga ännu fler, säger Per Nässbjer, Mitthem.
TEXT OCH FOTO: MIA BERG

I en skogsbacke, en bit upp längs Bågevägen i Bosvedjan, kommer snart det nya området Byhöjden att växa fram. Det är Mitthem som börjar bygga två höghus med hyresrätter vid årsskiftet.
– Byhöjden är placerat mitt emellan Birsta köpcentrum och stenstan. Bakom husen finns en stor skog med härliga löparspår på sommaren och längdspår vintertid. Och från lägenheterna längst upp i husen kommer man att kunna se havet och Sundsvalls inlopp.
Det säger Per Nässbjer, fastighetsutvecklare på Mitthem som ansvarar för projektet. I området finns sedan tidigare Sveriges näst största bostadsrättsförening och många radhus och villor. Men husen som nu byggs är de första hyresrätterna i Bosvedjan.
– Vi hoppas att vi ska kunna bidra till att fler som vill ska kunna bo kvar i – eller flytta in i – området. Det kan vara de som flyttar hemifrån för första gången, familjer som separerar eller äldre som säljer sina boenden. Det finns många tillfällen i livet när det är smidigare att hyra än att köpa sin bostad.
De två husen är så kallade Kombohus Plus – ett koncepthus som branschorganisationen SABO tagit fram. Poängen med att använda sig av koncepthus vid nybyggen är att man kan korta projekttiden rejält.

Sparar tid
– Huset är projekterat från plattan och uppåt, det är bara markarbeten och grundläggningen som skiljer de olika byggena åt. Det gör att vi förkortar både tiden för att projektera och arbetet med upphandlingen. Tiden vi sparar innan byggstart är cirka ett år, säger han.
Husen i Byhöjden blir ganska stora. De kommer att ha 44 lägenheter var – fördelade på ettor, tvåor och treor, alla med inglasade balkonger. Utanför finns parkeringsplatser och miljöhus för sopsortering. Bredvid dem nergrävda molucker för matavfall och hushålls-
avfall.

Klart för solceller
Hela projektet andas hållbarhet. Byggnaderna klarar de nya energikrav på bostäder som införs 2021 och Mitthem har sedan tidigare även CO2-neutral fjärrvärme till alla sina hus.
– Vi kommer att sätta solceller på taket för att få ner kostnaderna för fastighetselen. Det blir två anläggningar som ska ge 12 000 kWh vardera per år och stå för drygt halva elbehovet.
Mitthem kommer också att förbereda för att enkelt kunna dra fram laddplatser för elbilar på den egna parkeringen, om någon av hyresgästerna skulle ha en elbil.
Projektet kommer totalt att kosta 120 miljoner kronor, byggstart blir i slutet av året, och lägenheterna kommer att vara klara för inflyttning under senhösten 2019. Första steget för att bli aspirant på en av lägenheterna är att ställa sig i Mitthems bostadskö. Kön som aldrig varit så lång som nu. Men det byggs också som aldrig förr.
– Mitthem har ett ägardirektiv att bygga 500 hyresrätter i Sundsvall före 2021. När de här är färdiga har vi byggt 371 av dem. Jag hoppas verkligen på att det här området ska bli en succé. Att den första etappen går så bra att vi kan bygga tre–fem hus till, ytterligare 200 hyresrätter, i samma område. Det vore fantastiskt att få fortsätta att bidra till utvecklingen av hyresrätter i Sundsvall säger Per Nässbjer.

En reaktion på ”Klart för start – nya hyresrätter i Byhöjden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s