Laddar för en fossilfri framtid

Oskar Jakobsson har minskat sitt fossilberoende och kör nu i första hand på elkraft.
– Jag tror absolut att elbilen kommer att ha en given plats i den framtida fordonsflottan, säger han.
TEXT OCH FOTO: OSCAR ERIKSSON

På uppfarten utanför villan i Sörnacksta står Oskar Jakobsson och spolar av sin BMW i3:a. Han har precis kört hem från jobbet i Sundsbruk med elkraft.
– Jag har cirka fyra mil fram och till- baka till jobbet. Bilen laddar jag under natten när den står i garaget, säger han.

tredje elbilen

Eldrivna bilar är ingenting nytt för Os- kar Jakobsson. På 80-talet körde hans pappa runt i en ombyggd Golf. Och år 2004 köpte han sin första elbil, en Renault Clio Electrique. För en motorintresserad person höll den inte riktigt måttet; den hade en topphastighet på 90 km/h. Idag är Oskar Jakobsson inne på sin tredje elbil.
– Det grundar sig egentligen i ett intresse för motorer och fordon. Kombinera det med en nyfikenhet på teknik och du har en elbilsentusiast, säger han.

Oskar Jakobsson sätter sig på förarsidan och trycker på startknappen. Bilen startar och den låter – ingenting alls när han kör ut på grusvägen. Med ett fulladdat batteri tar han sig cirka 14 mil; vilket enkelt täcker resan till och från arbetet plus alla skjutsningar till träningar och storhandling.
– Många tror vi elbilsägare upplever en räckviddsångest: att man riskerar att batteriet ska ladda ur på väg hem från jobbet. Det har jag aldrig upplevt, bilen är ju fulltankad varje morgon, säger han.
Han svänger in på uppfarten igen och öppnar garaget med en fjärrkontroll. På bi-lens högra sida finns en lucka som liknar ett bränslelock, men under gömmer sig ett eluttag. Oskar Jakobs- son pluggar in bilen.

– Många påstår att de behöver en stor bil, bara för att kunna dra släpvagn någ- ra gånger per år. Det är inget argument till att inte köra elbil. De flesta kan låna eller hyra en större bil när det behövs, säger han.

För Oskar Jakobsson och hans familj har det blivit lite av en sport att vara miljövänliga. Förutom att köra elbil har de installerat solceller på villan, infört köttfri måndag och sor- terar nu allt hushållsavfall.

 

Oskar Jakobsson
Ålder:
39 år
Bor: Sörnacksta
Gör: Produktionsledare på Valmet i Sundsbruk
Familj: Fru och två söner
Fritid: Umgås med familjen och installerar solceller på villan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s