Tillsammans kan vi göra Sundsvall kaxigare

Hon tycker att det är dags för oss Sundsvallsbor att sticka ut hakan och fälla ut armbågarna.
– Sundsvall är så mycket mer än staden mellan bergen och sin vackra natur. Om vi samarbetar och lär oss berätta om varför vi vill bo här, så tror jag att Sundsvall kan vara en stor regional motor för tillväxt och utveckling om tio år, säger Sundsvalls nya kommundirektör Åsa Bellander.
TEXT: MIA BERG  FOTO: ANNA THORS

Hon brinner för att få kommuner och platser att utvecklas. Och minnet av de härliga åren i Sundsvall på nittiotalet hade inte bleknat. Därför blev Åsa Bellander, då programdirektör för samhällsbyggnad i Örebro kommun, oerhört glad när telefonen ringde och Sundsvalls kommun frågade om hon var intresserad av tjänsten som Kommundirektör.
– Beslutet var inte svårt, jag, min man och min dotter är jättenöjda med valet att flytta tillbaka. Vi bor på landsbygden väster om stan och stortrivs.

Nu är det ett drygt halvår sedan hon återvände. Hur stor är skillnaden mot det Sundsvall hon lämnade?

– Stadskärnans utveckling har varit enorm. Det som var taskiga små bakfickor då är idag parker, å-stråk och mysiga platser. Det syns tydligt vad kommunen velat åstadkomma, genom att de lyft fram möjligheterna med staden. Jag tycker att det är viktigt att kunna vistas i en stadskärna utan att ha pengar, alla ska kunna njuta av det stora gemensamma vardagsrummet, och det finns här nu, säger Åsa Bellander.
En annan stor skillnad är Sundsvallsbron. Inte bara för bron i sig, utan även för vad den fört med sig för möjligheter att utnyttja vattenstråket och knyta ihop staden med havet. Ett arbete som i och för sig inte är färdigt ännu, men som hon nu får vara med och bidra till.
– Mitt uppdrag som kommundirektör är att skapa förutsättningar för organisationen att göra ett bra jobb. Och det handlar inte så mycket om mig, utan om varje möte som sker i varje led ut i verksamheterna – mellan vårdbiträden och patienter, lärare och elev till exempel.
För att jag ska kunna göra ett bra jobb behöver jag ha markkontakt och förståelse för fler vardagar än min egen, för mig handlar det lika mycket om att fånga in tankar som att tänka själv.
Sin första tid har hon ägnat sig åt att göra verksamhetsbesök, och pratat med medborgare. Åsa Bellander har lång erfarenhet på olika ledningspositioner inom Örebro kommun med sig hit. Detta under en tid när Örebro kommun expanderade kraftigt. Men hon har inga planer på att införa en Örebromodell i Sundsvall.
– Det är klart att jag har med mig en ryggsäck med verktyg utifrån mina erfarenheter, men jag ser det mer som att vi kan utbyta idéer och lära oss av varandras framgångar och misstag. Det är det som är det fiffiga med att byta jobb, säger hon.
Egentligen är det mer ett förhållningssätt hon har med sig, och hennes är tydligt: samarbete.
– Uppdraget att leda en hel kommun är så komplext och vi är alla experter inom olika områden. Vi behöver använda våra kunskaper på ett sätt så att de kommer alla till nytta. Ska Sundsvall lyckas som ort behöver alla aktörer samarbeta, annars blir det inte en attraktiv plats att vara på.

Men vad är det Åsa Bellander ser när hon tittar på Sundsvall?

– Jag ser förutsättningar för att vara mer expansiv, men Sundsvall säger inte: här är vi, det här kan vi erbjuda. Vi behöver sticka ut hakan och fälla ut armbågarna – Sundsvall kan bli kaxigare!
Vad hon menar? Att Sundsvall är fullt med kloka drivande människor, och att vi behöver lära oss att berätta om hur det är att jobba och leva i staden, förklara vad själva poängen är med att vara just här.
– Det räcker inte att prata om naturen och att vi är staden mellan bergen – det gör inte att företagen kommer hit. Det måste framgå varför invånarna och företagen valt just den här platsen så att de som bor utanför våra 50-skyltar förstår, och vi måste lyfta fram den politiska viljan att skapa utveckling i det här området

Vilken är din vision för Sundsvall om tio år?

– Att Sundsvall är den stora regionala motorn för tillväxt och utveckling. Det blir vi med hjälp av kompetensförsörjning från Mittuniversitetet, och samarbete mellan myndighet, företag, akademi och region. Det finns ett rikt utbud och en möjlighet att uppleva både det lilla i vardagen och de stora evenemangen. Allt är möjligt om vi samarbetar.

Åsa Bellander om…

… Sundvalls största utmaningar:

  1. Att bygga i en takt som är hög och att bygga rätt saker. Det måste finnas en blandning mellan bostadsrätter och hyresrätter, stora lägenheter och små lägenheter, färdigbyggt och områden där man får bygga sitt eget hus.
  2. Att investera i barnen är att investera i framtiden på både individ och samhällsnivå. Jag vill att skolan ska säkra ett innanförskap, det vill säga att den ger en möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden, så att man kan skapa sig ett liv och vara självförsörjande. Särskilt viktigt är det för alla som är nya i stan – från andra länder eller andra städer – alla människor behöver ett sammanhang.
  3. En åldrande befolkning. Vi blir allt äldre, vilket gör att vi måste kunna möta deras behov och förväntningar genom både att jobba rätt och fördela pengarna rätt. Men vet ni att en stor del av Sveriges äldreomsorg besöker Sundsvall för att se hur vi arbetar med de frågorna, inom det som kallas Skönsmomodellen. Varför heter den inte Sundsvallsmodellen, förresten?

… Sundsvalls guldkorn

  1. Heja Sundvall och Sundsvall möter. Vilken annan stad har sådana plattformar? De tycker jag visar mest av allt att ingen äger Sundsvall, Sundsvall är allas.
  2. Stadsvisionen och Landsbygdsprogrammet. Visionen tycker jag om eftersom den är ett ständigt pågående samtal, vilket ger medborgarna själva större makt att påverka sin stad. Att man sedan valt att ge landsbygden ett eget tydligt fokus för att säkra möjligheten för oss som valt att bo utanför tätorterna är riktigt bra.
  3. Människorna. Den idérikedom, vilja och kreativitet som finns. Listan på vad vi åstadkommer kan bli riktigt lång. Det räcker med att läsa om de nominerade och vinnarna till Sundsvall Business Awards olika kategorier för att förstå potentialen.

_MG_8857_web

Åsa Bellander

Ålder: 50 år
Familj: Man, Dotter 15 år, och son 17 år.
Uppdrag: Kommundirektör
Bor: På landet väster om Sundsvall
Favoritplats i Sundsvall: Många, det var därför jag ville tillbaka hit
Jag önskar att Sundsvall… … blir som jag drömmer om

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s