Jag går till jobbet varje dag

Hon mår bra, hinner tänka och är rädd om miljön. Anna Emilsson började gå till jobbet en dag och sedan har hon inte kommit på någon anledning att sluta.
BERÄTTAT FÖR: MIA BERG  FOTO: ANNA THORS

Jag har gått till jobbet i stort sett varje arbetsdag i 17 år. Just nu bor jag på Vallgatan borta vid brandstationen och jobbar som kommunikatör på CSN. Det blir ungefär 2,5 kilometer till och från jobbet och det tar ungefär 20 minuter att gå.

Jag tycker att jag får en bättre början på dagen när jag går jämfört med om jag tar bilen. När man kör kan så mycket oförutsett hända, som att man åker runt, runt och letar parkering, och sedan när man hittar en så är det långt till parkeringsautomaterna, och när man väl kommer dit så fungerar de inte… För mig är det en mycket större stress att hålla på och leta parkering på morgonen än att gå. Jag har inte bilen så ofta så därför har jag ingen fast plats. Dessutom tycker jag inte att det är försvarbart att åka runt inne i stan när jag ändå bor ganska nära jobbet, och spy ut en massa avgaser med bilen när det går att låta bli.

När jag går får jag tid att reflektera på ett sätt som jag tycker att jag sällan hinner annars. Ibland går jag bara och tänker, ibland lyssnar jag på radioprogram på vägen. Och när jag kommer fram känner jag mig fräschare i huvudet än om jag åkt bil.

Jag sitter ganska mycket på jobbet och arbetsdagarna innehåller en del stress, det känns jättedåligt att kombinera det med stillasittande i bil också. Jag säger som min sambos gamla farmor: Det är inte bra för mänskligheten att röra sig så lite som vi gör idag, kroppen används inte som den ska. Vi skjutsar våra barn överallt fast deras kroppar är gjorda för att leka och springa. Sundsvall är en bilburen stad, ofta är det som att man inte ens kan tänka sig att gå, fast avstånden inte är så långa. Alla tar bilen av gammal vana, och jag förstår faktiskt inte varför. Jag tänker att man behöver ta alla tillfällen man kan att röra på sig. Och ofta hinner man gå om man planerar för det. Jag tycker att det är värt det i alla fall.

Anna EmilssonAnna_FotoAnnaThors_9349_web

Ålder: 49
Familj: Två söner och en sambo
Bor: På Vallgatan vid brandstationen
Jobbar som: Kommunikatör på CSN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s