Höghus bryter trenden i Timrå

Äntligen byggs det hyresrätter i Timrå! Sommaren 2019 är det inflyttning i det nya åttavåningshuset mitt i Vivsta.
TEXT OCH FOTO: OLOF AXELSSON  ILLUSTRATION: NCC

För tio år sedan hade Timråbo 161 tomma lägenheter.
– Nu har vi fyra. I princip allt är uthyrt, säger vd Lotta Björklund och bläddrar i en pärm när vi ses på hennes kontor i Centrumhuset i Timrå.
Över 3 500 personer står i det kommunala bostadsbolagets kö. Och även om alla inte är aktivt sökande råder det ingen tvekan om att Timrå behöver fler hyresrätter, menar Lotta Björklund.

Inflyttning till sommaren
Hon är därför glad att Timråbo precis satt spaden i jorden för att bygga ett nytt åttavåningshus med 37 lägenheter på Köpmangatan.
– Vi räknar med inflyttning sommaren 2019, säger Lotta Björlund när hon en stund senare visar upp den tomma jordplätten där ett toppmodernt hyreshus växer fram.
I slutet av september börjades markarbetena, och i mitten av oktober inleddes pålningen. Runt årsskiftet börjar själva husbygget.
Huset byggs av NCC och är ett så kallat Folkboende, ett koncept som de allmännyttiga bostadsbolagens samarbetsorganisation SABO erbjuder sina medlemmar.
I stället för att varje kommun ska upphandla ett projekt från noll finns tre färdiga koncepthus – som redan är prissatta – att välja mellan. Det gör att bygget blir både snabbare och billigare för Timråbo.

Sparat tid och pengar
– Vi har därför bara behövt göra en förenklad förfrågan till de tre aktuella bolagen. Detta gör att vi sparat tid och pengar. Det är otroligt smidigt för oss. I vanliga fall måste man börja med ett tomt papper, konstaterar Lotta Björklund.
Innan beslutet om höghuset togs gjorde Timråbo en enkätundersökning bland 500 slumpvis utvalda Timråbor i ålder 30-70 år.
– Det är ett centralt läge som lockar flest. Vi har redan 200 personer som anmält sitt intresse för de nya lägenheterna. Många är lite äldre som funderar på att sälja sina villor och flytta till en bekväm lägenhet. Lägenheterna kommer att fördelas enligt vanliga kön så det finns säkert ett antal i den som också är intresserade.
Närheten till E4 är en utmaning med tanke på bullret.
– Det löser vi bland annat genom att vrida huset på ett speciellt sätt och glasa in balkongerna.
Det här är Timråbos första nybygge sedan 80-talet, då Riibygård i Bergeforsen uppfördes och Vivsta centrum färdigställdes.
– Det känns otroligt roligt att jag hann vara med och starta bygget, säger Lotta Björklund, som den 1 december tar klivet till vd-posten på Mitthem.

Kan det bli fler nybyggen i Timrå?
– Ja, vi tittar på tre-fyra olika områden som kan vara intressanta. Vi hoppas också att det kommer privata aktörer som bygger hyreslägenheter här.

Fakta Höghuset i Timrå

Antal våningar: 8
Antal lägenheter: 37 (7 ettor, 16 tvåor och 14 treor)
Kostnad: 65 miljoner kronor
Inflyttning: Sommaren 2019
Förmedling: Enligt Timråbos vanliga bostadskö
Hyresnivå: Ej färdigförhandlat

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s