Enkelt att lämna bilen hemma

Hojar med elmotor blev ett lyft för Maria Jonsson och hennes familj i Granloholm. Särskilt lastcykeln med plats för båda barnen.
– De älskar att sitta i lådan när vi åker till förskolan, säger hon.
TEXT: OLOF AXELSSON  FOTO: ANNA THORS

”Aldrig mer”, tänkte Maria Jonsson när hon svettades i den långa sega uppförsbacken från Sundsvalls centrum hem till Granloholm.

Att cykla med sonen i barnstolen var verkligen inte som i platta Sandviken, där familjen bodde tidigare.

Och när barn nummer två kom blev det oftast så att hon eller sambon Sebastian Falk körde bil till och från förskolan, som ligger en och en halv kilometer från hemmet.

– Men att ta bilen och sen åka hem och plugga kändes så onödigt. Vi vill ju vara bra föredömen för våra barn, säger Maria som läser till socionom.

Används dagligen

För två år sedan valde familjen därför att köpa en ellastcykel med en låda fram, där Olle, fyra år och Agnes, ett år, sitter bekvämt fastspända. Regnar det fäller man upp ett litet plasttak.

– Vi använder den nästan varje dag. Barnen tycker att det är jätteroligt. Vi ser varandra och kan sitta och prata. Om vi trots allt väljer att ta bilen, exempelvis för att det snöat mycket, blir de jättebesvikna.

Lådan är tillräckligt stor för att rymma båda barnen, deras packning och även fyraåringens cykel.

– Det är perfekt, Olle kan cykla med en bit och sedan hoppa ombord om han blir trött.

Maria har också märkt att det är lättare att hitta på spontana saker än om hon tar bilen.

– Det blir lite som ett äventyr. Vi kan ta en extrasväng till lekparken eller sticka upp på Norra berget . Och jag får ändå mer träning än om jag hade tagit bilen, säger Maria som liksom Sebastian är en van motionär.

Cyklat 180 mil

Lastcykeln används också för att storhandla då och då. I lådan finns plats med fyra kassar med mat.

För ett år sedan kompletterades cykelflottan med en vanlig elcykel, som den som inte lämnar barnen till förskolan använder. Den har redan gått 180 mil.

– Jag brukar ta den till tågstationen när jag ska till högskolan i Gävle. Ett klart plus med elcykel är att man kommer fram utan att vara svettig.

Sparar tid med elcykel

Sebastian har sju kilometer till jobbet på en sportaffär i Birsta och har räknat ut att han tjänar sex minuter per resa jämfört med en vanlig cykel.

Familjens hybridbil går allt mindre.

– Vi använder den mest när vi ska hälsa på släktingar eller åka på längre utflykter. När lastcykeln var inne på service blev hela familjen irriterad: skulle vi behöva ta bilen?

Nu hoppas Maria att fler ska förstå tjusningen med elcykel. Samtidigt efterlyser hon bättre förutsättningar för cyklande Sundsvallsbor.

– Trafiken borde anpassas mera, och så vill jag se fler säkra cykelparkeringar där man kan låsa fast cykeln med en vajer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s