En ledning att lita på

Avspärrningarna och det intensiva arbetet på Norrmalmsgatan under hösten är snart klart. Nu har Sundsvall fått en ny och säkrare matarledning för vattenförsörjningen till Sundsvall.
– Vi säkrar framtidens vattenleveranser, säger projektledaren Peter Nylén.
TEXT: MIA BERG  FOTO: ANNA THORS

Den har sprungit läck fyra gånger. Och när den har gjort det har den pumpat ut 750 kubikmeter vatten i sekunden. Vattenledningen under hela Norrmalmsgatan – från stora korsningen vid Heffnervägen till ST-huset – har legat där sedan femtiotalet och har de senaste åren ställt till en hel del problem.
Men nu är den utbytt. I november pågick ett intensivt arbete under jord som inte är slutfört ännu.
– Vi hade kunnat gräva upp hela gatan, men eftersom Norrmalmsgatan är så starkt trafikerad valde vi att att använda en teknik kallad styrd borrning istället. Vi var minst i vägen då, när det bara blev ett par gropar, istället för en hel schakt längsmed Norrmalmsgatan, säger Janne Nordin, platschef på Mittsverige Vatten och Avfall.

Noggrann borrning
Han berättar hur de, med en särskild borrutrustning, gick ner under marken vid avfarten upp mot kommunhuset. Borren tryckte sig sedan framåt i leran under jord, fyra och en halv meter i taget. Borrningen var noggrant planerad för att den inte ska råka ha sönder någon av alla de andra ledningar som ligger där nere. Bitvis behövde borren gå ner på fyra meters djup och väjt för olika hinder.
– Till vår hjälp har vi en sond som kan se ner i marken och tala om för oss om borren håller sig på det djup den ska. Vi dokumenterar djupet och längden noggrant på asfalten, säger han.

Rymmaren under Norrmalmsgatan
När borren nått rondellen vid ST-huset och fotbollsarenan kopplades en rymmare på. Det är en enorm snäckformad pjäs av stål med stora piggar på. På rymmaren kopplades den nya, 560 mm-vattenledningen och sedan började man dra alltihop tillbaka genom borrhålet. Rymmaren snurrade och gjorde hålet tillräckligt stort samtidigt som den sprutade ut bentonit, en blandning av lera och vatten, för att smörja hålet.
– Nu ligger 400 meter ny vattenledning under Norrmalmsgatan och den har kopplats på befintlig ledning vid ändarna, säger Janne Nordin.
Peter Nyhlén, projektledare på Mittsverige Vatten och Avfall, berättar att en anledning till bytet är att den befintliga vattenledningen i Norrmalmsgatan idag är gammal och i dåligt skick. Att arbetet med bytet sker just nu är för att det är stora arbeten på gång vid trafikljusen vid Skepparplatsen, och eftersom vattenledningarna ligger underst får de börja.

Vattenförsörjningens hjärta
– I Trafikverkets kommande ombyggnation av väg 562 (gamla E4:an) planeras att flytta hela korsningen vid Skepparplatsenen bit upp mot kommunhuset. I samband med det kommer MittSverigeVatten & Avfall att bygga en ventilkammare i den korsningen, säger han.
Tanken är att vattenledningarna ska komma till ventilkammaren ifrån alla väderstreck och binda ihop Sundsvall Vattens tre största vattenverk i Wifsta, Nolby och Grönsta. Det är bland annat därför man också arbetar på Strandgatan.
– Ventilkammaren ska bli själva hjärtat i Sundsvalls vattenförsörjning. Om något av verken skulle slås ut så kommer vi att kunna använda ventilkammaren till att styra om och ersätta det. På det sättet säkrar vi framtidens vattenleveranser, säger Peter Nyhlén.

_MG_9162_web

_MG_9180_web
Noggrann planering, snillrik borrning och den smarta rymmaren gjorde att vattenledningen kom på plats.

Allt enligt plan på Strandgatan

Arbetet med nya vattenledningar längs Strandgatan går sakta men säkert framåt.
– Vi håller tidsplanen, säger Peter Nyhlén, projektledare för VA-Strandgatan.
Längs Strandgatan har det pågått arbeten under hela 2017. Här är det rör för dagvatten, spillvatten och dricksvatten som ska ner i en 21 meter bred grop.
– Eftersom det är så stora ledningar så går det långsamt, att ta sig förbi Storgatan tog ca tre månader, Kyrkogatan två månader. Men vi håller tidsplanen, säger Peter Nyhlén.
I projektet har de nu borrat under väg 562 för att kunna lägga en vattenledning under vägen. I projektet har även två stora dagvattenledningar grävts genom befintlig kaj där hotellbåten Astoria ligger idag. Nu arbetar man sig vidare upp mot Köpmangatan och räknar med att vara där ungefär i januari/februari. Förhoppningen är att trafiken ska påverkas så lite som möjligt.
– Sedan kommer ledningen att fortsätta upp till Nybrogatan där vi i vår sista etapp kommer att trycka oss under järnvägen för att sedan kunna koppla ihop den nya dagvattenledningen med den befintliga ledningen i Södra Järnvägsgatan. Det är stora avancerade jobb, men hittills har det flutit på bra. Projektet är ett samarbete mellan oss, Sundsvalls kommun och Trafikverket och ett led i hur det nya Sundsvall ska utformas, säger Peter Nylén.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s