Se in i framtiden

Alla får vara med – när framtidens Sundsvall visualiseras. Med hjälp av Minecraft och 3D program kan man nu resa i tiden.
– Vi vill skapa ett ställe där man kan byta idéer och kunskaper. Målet är att öka stadsbornas delaktighet i stadsbyggnadsprojekten, säger Maria Åslin, marknadschef på Näringslivsbolaget.
TEXT OCH FOTO: OSCAR ERIKSSON

Stenstan Visitor Center har tidigare varit en plats för att uppleva historiska Sundsvallshändelser. Men i samarbete med bland annat Stadsbyggnadskontoret vill man nu även skapa möjligheter att se in i framtiden. På Framtidslabbet vill man, med hjälp av digitala verktyg, visualisera hur framtida Sundsvall kommer att se ut. Tidigare har det varit svårt att nå ut med information om stadsbyggnadsprojekt. Maria Åslin, marknadschef på Näringslivsbolaget, vill att alla ska kunna ta del av kommunens framtidsplaner.

Var med och bygg Sundsvall

– Det vänder sig till alla som bor och verkar i Sundsvall. Vi vill öka insikten, förståelsen och kunskapen om stadsutvecklingen bland medborgarna, säger hon.

Och nu kan vem som helst prova på att bli stadsingenjör. Framtidslabbet öppnar Minecraft Sundsvall. Med hjälp av det virtuella byggspelet Minecraft har Sundsvalls stadsdelar byggts upp. Och genom att använda digitala kartdata har gator, broar, parker och torg byggts upp med verkliga proportioner. En av de drivande i projektet är Lena Hugosson, lantmäterichef på Sundsvalls kommun.

– Stadens grunder är på plats och nu är tanken att alla ska kunna vara med och hjälpa till att komplettera och förfina de digitala Sundsvall. Vi skapar nya plattformar för att öka delaktigheten, säger hon.

Förutom projektet med den tredimensionella byggplatsen, som skapats i Minecraft, så har Framtidslabbet även visualiserat framtida stadsutvecklingsprojekt med hjälp av lokala spelutvecklare. På Visitor Center i Stadshuset kan man nu, med VR-glasögon (virtual reality), vandra omkring på Sundsvallsgator – i framtiden.

– Vi vill öka insikten, förståelsen och kunskapen om stadsutvecklingen bland medborgarna. Och VR är extra intressant eftersom användaren får en bra uppfattning av den verkliga skalan, exempelvis hur hög en byggnad kommer att bli eller hur bred en gata upplevs, säger Lena Hugosson.

Vad är Framtidslabbet?

Framtidslabbet testar nya tekniker för att ta fram nya plattformar. Ett exempel på detta är VR där kommunen visualiserar Sundsvall utveckling och framtid på ett informativt, interaktivt och underhållande sätt. Tekniken öppnar nya möjligheter att skapa förståelse kring stadsutvecklingen och att gå ut med information till en bredare målgrupp.

Hur kan jag vara med och bygga?

Via hemsidan: minecraftsundsvall.se kan du som är intresserad hitta information om hur du ansluter dig till servern, och läsa om vilka regler som gäller på Minecraft Sundsvall.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s