Himmel vad hyresrätter

De hade tänkt bygga 500 hyresrätter. Nu planerar de för 300 till. Mitthem lägger i en extra växel för att möta befolknings-ökningen i Sundsvall.
– I flera skeden i livet är hyresrätt ett alternativ många vill ha – vi vill säkra att alla ska kunna ha en bostad, säger Ante Bromée, fastighetschef på Mitthem.
TEXT: MIA BERG FOTO: OSCAR ERIKSSON

Skolhusallén, Förrådet, Snedhörnet, Bosvedjan, Njurunda och Ryggis. Över hela stan planerar Mitthem att bygga hyresrätter. Tillsammans med de 235 lägenheter som byggts de senaste 18 månaderna, kommer Sundsvall – om det går som Mitthem tänkt – att inom några år vara 800 hyresrätter rikare.

– Vi har flera spännande projekt bakom oss, och nu har vi valt att satsa brett på framtiden. Vi har arbetat fram vad vi kallar en projektportfölj, där vi jobbar parallellt med flera olika projekt. Byggprocessen tar lång tid och på det sättet kan vi vara startklara snabbare.

”Det känns självklart”

Det säger Marie Selin, avgående VD på Mitthem, som varit drivande i den stora satsningen på nyproduktion. Bakgrunden är att det råder bostadsbrist i Sundsvall, liksom i resten av landet. Anledningen till det är hög befolkningstillväxt kombinerad med höga byggkostnader. De senaste åren har lyftkranarna ändå poppat upp som svampar ur jorden i Sundsvall, men en stor del av det som byggts har varit bostadsrätter som kräver att köparen har en stor insats att själv lägga in.

– Det är inte alla som vill eller kan köpa sitt boende, därför är det viktigt att det finns olika upplåtelseformer, säger Marie Selin.

– Det är också vårt uppdrag att säkra att alla ska kunna ha en bostad. Människor kan vara i olika skeden i livet, och vet kanske inte alltid var de vill bo. Då är det viktigt att kunna ha valet att hyra sin bostad, säger Ante Bromée, fastighetschef på Mitthem.

Många av de planerade byggena kommer att bli små lägenheter, fler ettor och tvåor än treor och fyror. Små ytor ger lägre hyror och större möjlighet för fler att bo. En lägenhet i nya Hermes på Skolhusallén kommer att kosta mellan 5000 och 6000 kr i månaden. De husen är så kallade kombi-hus mini, vilket innebär att de byggs efter en standardiserad modell och därmed får lägre produktionskostnad.

– Kalkylerna är alltid en balans på en knivsudd. När vi bygger inne i stan har vi hittills lyckats få produktionskostnaden att understiga marknadsvärdet. Nu letar vi sätt för att få kalkylen att gå ihop även i Njurunda där marknadsvärdet ju blir lägre eftersom det ligger utanför stan, säger Ante Bromée.

– Jag hoppas verkligen vi lyckas med det och att vi, precis som på Norra Kajen, kan gå i bräschen för att våga satsa i ett område vi tror på. Då kanske fler följer efter, säger Marie Selin.

Varför har ni valt just dessa platser att bygga på?

– Vi har letat tomter över hela stan, de som nu finns med i planen är bara en bråkdel av de vi varit intresserade av. Men det är så med byggen. Det finns flera kriterier som måste uppfyllas, och om det gör det finns nästan alltid någon granne som inte vill att man bygger där. Det är bra att alla får säga sitt, men det gör att det drar ut på tiden. De här sex projekten är de som känns mest framkomliga, säger Ante Bromée.

Kommer ni att fylla alla lägenheter?

– Som alltid är det viktigt att lägga örat mot rälsen och se hur många andra som bygger när det börjar bli dags för oss att sätta igång. Men idag är suget efter hyresrätter stort, säger Marie Selin.

En reaktion på ”Himmel vad hyresrätter

 1. Grymt med så mycket nya lägenheter i Sundsvall!

  Grattis! Vet att man är lite sen på bollen.

  Vi hade behövt tio gånger fler lägenheter här i Göteborg. Staden växer alldeles för fort.

  Tyvärr är det ingen som verkar vilja ta initiativet att bygga fler hyresrätter i Göteborg (bara bostadsrätter) vilket är väldigt tråkigt för alla som desperat söker lägenhet.

  Stort grattis hörrni!

  /Nabil

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s