Vi smälte för Kovland direkt

Från havsnära hektiskt boende i Helsingborg till lantlig idyll i Kovland. Peter Gartmyr och Malin Sjödin flyttade 100 mil norrut för att få en livsstilsförändring – och hittade hem.
TEXT OCH FOTO: ANNIKA SOHLANDER

Malin är uppväxt i Ullånger i Ångermanland men studerade till lärare i Skåne när hon träffade sambon Peter Gartmyr. Så småningom bosatte de sig i Helsingborg och köpte ett parhus.

– Men Skåne blev aldrig riktigt min grej. Jag saknade naturen och skogen. Även om omgivningarna var vackra så var det mer en parkkänsla, det var inte heller samma friluftsliv som i Norrland, säger Malin.

Det var idylliskt

När barnen kom växte längtan om ett annat liv fram hos båda. Malin började prata om att flytta norrut och när Peter råkade ut för en allvarlig olycka 2014 ställdes livet på sin spets. Vid en fyrhjulingsolycka bröt han nacken på flera ställen och rehabiliteringen tog tid.

– Efter det var jag med på Malins planer att flytta norrut. Jag ville byta liv och komma bort från all stress och hets, säger han.

Våren 2016 hade de bestämt sig för att flytta och åkte runt och tittade på olika boenden runt Sundsvall. En dag fick Malin ingivelsen att de skulle åka till Kovland där hennes äldsta vän bodde. Under rundturen hamnade familjen vid Vallens miljöskola och som lärare och förälder blev Malin frälst.

– Det var så idylliskt. Att hitta en skola där barnen får ekologisk mat och hjälpa till att odla grönsaker, det var ju fantastiskt!

Lätt beslut

Även Peter gillade det han såg.

– Det var en Bullerbykänsla som gjorde att jag smälte direkt.

Båda blev så pass exalterade att de bestämde sig där och då. Huset i Helsingborg såldes snabbt och ett hus i centrala Kovland dök upp på marknaden. I slutet av 2016 gick flyttlasset och hela familjen trivs. Åttaårige sonen Vidar kånkar på katten Jönsson och berättar att han fått flera nya kompisar. Livsstilen har blivit mer aktiv.

– Vi är ute varje helg och fiskar eller går i skogen, säger Peter.

Båda har matlagning och kärleken till fina råvaror i blodet.

– Här finns verkligen möjligheten att köpa ekologiskt och närodlat. I närområdet finns flera gårdsbutiker, säger Peter.

Varmt välkomnande

För skåningen Peter blev flytten att prova på något helt nytt. Han har lärt känna sina grannar och hela familjen känner sig välkomna.

– När man flyttar till en ny plats är det mycket upp till en själv. Jag gick direkt och hälsade på folk på gatan och upptäckte att det finns en härlig mentalitet här, säger han.

Båda har fått jobb i Sundsvall, Malin som lärare, Peter som säljare men ingen av dem upplever samma stress i vardagen.

– Här är det skönt. Vi har hittat hem och alla är glada och nöjda, säger Malin.

Båda uppskattar att bo lantligt samtidigt som de snabbt kan ta sig till Sundsvall.

– Om jag skulle önska något för framtiden så hoppas jag på cykelvägar, så att man på ett säkert sätt kan ta sig till stan, säger Peter.

 

Familjen Sjödin Gartmyr

Malin, 41, lågstadielärare, Peter, 42, säljare, barnen Vidar, 8, Freja, 2,5 och katten Jönsson.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s