Vi ska se till att det blir verkstad

Som ett led i satsningen har kommunen anställt en landsbygdsutvecklare. Eller två. Eftersom den ordinarie gick på föräldraledighet i april. Byggplats kollade vad Jim Bruylandt och hans vikarie Peter Norberg vill åstadkomma!
TEXT OCH FOTO: MIA BERG
Ni är kommunens första landsbygdssamordnare – vilka är era uppgifter?

– I första hand kommer vi samordna och verka för genomförandet av Sundsvalls landsbygdsprogram. Vi ska vara en länk mellan föreningar, utvecklingsgrupper, företag, kommunen och andra myndigheter. Vi ska följa upp att förvaltningar och nämnder gör det Landsbygdsprogrammet säger att de ska göra. Och vi ska jobba för att politikerna ska lyfta landsbygden i sina politiska beslut. Det ska bli roligt, det känns som att frågan har medvind och att Sundsvalls kommun har lyft blicken och vågar satsa, säger Jim Bruylandt.

Hur får vi landsbygden att leva?

– Kommunen behöver skapa rätt grund med skolor, kollektivtrafik, fiber och bostäder. Men vi behöver också blir bättre på att ta till vara det lokala engagemanget. Och låta utvecklingen ske utifrån lokala förutsättningar, säger Jim Bruylandt.

– Det är vår uppgift är att se till att det blir verkstad, att vi inte fastnar i pratet, säger Peter Norberg.

Varför är det viktigt med en levande landsbygd?

– Ur samhällsperspektiv är landsbygden viktig som en plats för det gröna arbetslivet, boendemiljön och för rekreation. Invånarna vi pratar med lyfter naturen, friheten och livskvaliteten, säger de.

Vad vill ni säga till de som bor på landsbygden i Sundsvalls kommun?

– Att vi ser fram emot att arbeta med att utveckla landsbygden i Sundsvalls kommun. Att vi är er kanal in och kan ta era frågor vidare till kommunen, säger Peter Norberg.

 

Jim Bruylandt

Agronom med inriktning på landsbygdutveckling. Har tidigare arbetat med företagsstöd i nationella landsbygdsprogrammet på Länsstyrelsen i Härnösand. Anställd sedan januari, nu föräldraledig.

Om jobbet: Jag ser fram emot att få arbeta med landsbygdsutveckling i Sundsvalls kommun och jag tror att landsbygden kommer ha en avgörande betydelse för en långsiktigt hållbar utveckling.

 

Peter Norberg

Tidigare egenföretagare med uppdrag för Näringslivsbolaget kring turism- och besöksnäringen. Vikarie 2017 ut.

Om jobbet: Jag drivs av utvecklingsfrågor och ser fram emot att ta del av de tankar och berättelser som finns på landsbygden – troligen finns det en hel del att lära och ta ställning till.

Kontakta Landsbygdssamordnaren på peter.norberg@sundsvall.se eller 060-19 13 34

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s