Miljonsatsning i Liden

Prisbelönta restaurang Trollkrubbet på Lidens skola ska nu laga mat till Solgården i Indal och Rutsgården i Liden. Därför satsas en miljon på upprustning av köket.
TEXT: MIA BERG FOTO: OSCAR ERIKSSON

I många år har maten som serveras på äldreboendena Solgården i Indal och Rutsgården i Liden lagats i Sundsvall och körts ut till Liden/Indal. Men nu ska det bli lokalproducerat. Det är det prisade skolköket på Lidens skola som tar på sig ansvaret att laga ytterligare 150 måltider om dagen till orternas särskilda boenden för äldre.

– Det är självklart att vi ska göra det, ett av boendena ligger bara 100 meter bort, det är dumt att de kör mat från stan. Efter sommaren drar vi igång, säger kocken Glen Vidén.

För att kunna laga mer mat kommer köket på Lidens skola att rustas upp. Det ska en Blastchiller som snabbt kyler ner mat, en granuldiskmaskin för grovdisk och smartare logistiska lösningar. Dessutom byggs ett nytt soprum. Totalt satsar Drakfastigheter cirka en miljon kronor på upprustningen. Utöver det ska golvet bytas och en extra person anställas i köket.

Skolkökens Oscarsgala

Restaurang Trollkrubbet på Lidens skola är finalister i Arlas guldko, ”skolkökens Oscarsgala”, och Framtidsmyran. De ligger redan på 18:e plats på White guide Junior – en rangordning av alla Sveriges skolrestauranger. Kockarna Glen Vidén och Ulrica Lindvall lagar varje dag mat från grunden till 136 elever. De gör egen korv, mozarella och halloumi, röker fisk och bakar bröd. Varje dag serveras tre rätter och en stor salladsbuffé. Målet är att ge eleverna en restaurangkänsla, ett ställe där de kan sitta i lugn och ro och njuta av maten.

Vad blir skillnaden mellan att laga mat till de äldre och att laga mat till skolbarnen?

– Kortfattat kan man säga att det jag ska bespara barn det ska jag öka på för de äldre. Jag går en kurs nu och får lära mig att göra maten energitätare och anpassad till olika sjukdomar. Men jag räknar med en hel del samproduktion kring luncherna som ska gå till båda grupperna.

150 extra måltider om dagen, sju dagar i veckan – kommer ni att hinna?

– Jag bad om en person till i köket och det fick jag, så det kommer att gå bra – jag tänker inte kompromissa med kvaliteten, säger Glenn Vidén.

 

Glen Vidén

Ålder: 39

Familj: Fru, ett barn och ett till på gång.

Bor: Holm

Om Liden: Trevligt, familjärt, nära, vackert. Jag bor i Holm, och flyttade dit för lugnets skull och för att man får mycket hus för pengarna.

Om jag fick önska mig något… … ville jag att beslutsfattarna kunde tänka sig in i hur det är att bo här. I Holm har vi dåliga vägar, inga cykelvägar, dålig kollektivtrafik. Folk på landet är fantastiska på att starta företag och hjälpa varandra, men de stora sakerna som vi inte kan fixa själva ligger efter.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s