Dreamteam sätter fart på byggandet i Timrå

Bostäder, bostäder, överallt bostäder. Nu kraftsamlar Timrå för att råda bot på bostadsbristen och skapa förutsättningar för att kommunen ska växa!
– Nu börjar det hända saker och många börjar få upp ögonen för att bygga bostäder i kommunen. Jag har positiva vibbar, säger Håkan Eriksson, planarkitekt på Timrå kommun.
TEXT OCH FOTO: MIA BERG

Sedan flera år tillbaka har Timrå kommun satsat intensivt på att skapa ett sverigeledande företagsklimat, att få människor och företagare att etablera sig i kommunen har stått högt på agendan. Men nu tar kommunen ett steg till och sätter fokus på bostadsbyggandet. De som jobbar här ska också kunna bo här. Något som faktiskt varit knepigt.

– Det har nästan inte byggts lägenheter i Timrå sedan nittiotalet, och nu är vi i ett läge där Timråbo bara har runt 10 lediga lägenheter. Därför står nyproduktion av bostäder högt på listan när vi formulerat vår nya översiktsplan, säger Håkan Eriksson.

Priserna har stigit

Han har jobbat som planarkitekt i Timrå kommun i tio år och följt utvecklingen. Den låga nyproduktionen har hängt ihop med att marknadsvärdet i Timrå legat lågt. Få vill investera om det finns risk att inte få igen pengarna. Men nu har allt detta ändrats.

– Priserna på både villor och bostadsrätter har stigit, och byggboomen i Sundsvall har smittat av sig på oss. Nu är målet att det ska byggas 400 nya bostäder till 2025 och ytterligare 500 bostäder fram till 2035 i Timrå kommun. Vårt mål är att kommunen då ska ha 20 000 invånare.

För att detta ska bli verklighet har kommunen satt in extra resurser. Nyligen anställdes Linda Strid som marknadsutvecklare för bostäder. Hennes uppgift är att arbeta strategiskt internt och locka till sig externa exploatörer för att visa vad Timrå har att erbjuda i form av både ytor och livskvalitet.

– Vi har också anställt en ny planarkitekt, Olof Lindstrand, som ska ha fokus på att ta fram detaljplaner för projekten, och några extra bygglovshandläggare. Tanken är att kunna möta det ökade intresset på ett bra sätt, och att kunna ge bra och snabb service till de som vill bygga. Det gör att vi ytterligare ökar attraktionskraften hos vår kommun, säger Håkan Eriksson.

Vilken är din känsla?

– Att nu börjar det hända saker och många börjar få upp ögonen för området. Jag har positiva vibbar, säger Håkan Eriksson.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s