Nu ska nya simhallen resa sig ur spillrorna!

Det har nästan sett brutalt rörigt ut, men nu kommer vändningen i simhallsbygget vid Himlabadet.
AV: MIA BERG  FOTO: NORCONSULT

Tänk att det äntligen är på gång! Det har rivits sedan i somras, men nu är det dags att bygga upp. Sundsvalls nya simhall kommer att resa sig ur spillrorna vid åkanten.

– Nu går vi in i uppbyggnadsfasen, och först ut är pålning och markarbete. Vi kommer att återanvända delar av grundläggningen från den förra byggnaden, men måste komplettera med en betongplatta och slå ner några extra pålar i marken. Det är slankare stålpålar som används nu jämfört med de grövre betongpålarna som slogs ner vid bygget av Himlabadet, så vår förhoppning är att det inte kommer att låta alltför mycket i kvarteren runt omkring i december.

Det säger Anna Rydén, Drakfastigheter, som är projektledare för den nya simhallen. Hon visar hur tidsplanen ser ut: Efter grunden kommer stomarbeten, sedan väggar och tak. Hon räknar med att det kommer att stå ett så kallat tätt hus på platsen under sommaren. Sedan är det dags för byggarna att flytta in.

– Fasaden kommer att bli samma som på Himlabadet, tanken är att det ska upplevas som en enhetlig anläggning. Hela arenan kommer att ha gemensam entré genom Himlabadets reception och gången vid omklädningsrummen kommer att fortsätta ända bort till simhallen.

Vilken är utmaningen med att bygga en simhall?

– Det är komplexa byggnader där mycket teknik ska samsas med hög luftfuktighet och mängder av kemikalier. Man måste verkligen tänka till i valet av material.

Förutom att den är ny – vad skiljer den nya hallen från den gamla?

– Den förra bassängen var 15 meter bred, den nya är 25 meter bred. Den är inte heller lika djup som den förra. Hopptornet försvinner och det blir fokus på träning, tävling och motionssim. I och med bygget får även relaxen på himlabadet mer ytor – ytor som även kan användas som läktarplatser vid större simevenemang. Vi har tänkt mycket flexibilitet i utformningen av simhallen, säger Anna Rydén.

Blir det någon Multiarena?

Det är det fortfarande ingen som vet. Enligt stadsbyggnadskontoret är det en intressant idé olika inblandade tittar på utifrån olika förutsättningar som ekonomi, typ av arena och placering. Arbetet är inte skrinlagt – med det finns inte heller några planlagda beslut om genomförande. Fortsättning följer helt enkelt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s