Nybyggare på Norra kajen

Hon är från Kramfors, han från Malmö. Nu bor de tillsammans i en lägenhet med havsutsikt på Norra kajen. Välkommen hem till Sofia Selin och Jonas Andersson.
AV: THOMAS EKENBERG FOTO: KERSTIN STICKLER

Sundsvalls nya stadsdel, Norra kajen, börjar att ta form. Först att flyta in i området var 70-plusarna i trygghetsboendet Skepparen. Intill, närmare vattnet, ligger Mitthems nya fastighet, Primus, med två huskroppar och totalt 56 lägenheter.

I en av dem bor Sofia Selin och Jonas Andersson. En tvåa på 55 kvadratmeter på Skonaregatan är deras nya hem.

– Här är lugnt och gemytligt och ändå nära stan, säger Sofia, som cyklar till universitetet dör hon pluggar till civilingenjör.

– Bara sju minuters gångväg till jobbet, konstaterar Jonas som jobbar på en restaurang i stenstan.

En strandpromenad längs kajen är det enda som skiljer dem från vattnet, som den här dagen antagit en stålblå ton. En enstaka vandrare kryssar mellan stängsel och slamrande byggmaskiner. Några skutor ligger för ankar vid kajen och det är lätt att föreställa sig en solglittrande havsyta och strosande människor längs promenaden.

– Nu är större delen av strandpromenaden avstängd på grund av de byggen som pågår men vi ser fram emot att kunna vandra längs vattnet och ta promenader med vår hund, säger Sofia.

Havsutsikt

Lägenheten är ljus och luftig med en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Från den inglasade balkongen är det fin havsutsikt över inre hamnen och Sundsvallsbron.

Än så länge är husen inklämda mellan olika byggen. I väster pågår ombyggnaden av kajen och i öster trängs byggnadsarbetarna med traktorer och byggkranar i såväl bostadsbolaget Lillskärs bygge vid vattnet som kommunens äldreboende som tar form ovanför.

Det är inget som stör.

– Nej, har vi balkongdörren stängd så hörs det nästan ingenting av byggtrafiken. Det är väldigt väl ljudisolerat i lägenheten, påpekar Sofia.

Inflyttare

De träffades genom handbollen. Sofia från Kramfors är handbollsdomare på fritiden och Jonas har spelat handboll i Malmö. Det gemensamma boendet blev i Sundsvall där Sofia pluggar på Mittuniversitetet. Efter att ha bott i en mindre lägenhet på Södra Järnvägsgatan kunde paret flytta in i den nybyggda tvåan på Norra kajen i oktober.

– Jag har stått i Mitthems bostadskö sedan jag flyttade till Sundsvall för tre år sedan, och vi hade faktiskt flera lägenheter att välja på i det här huset, berättar Sofia.

De ser mest fördelar med det nya boendet. En opraktisk placering av första bredbandsuttaget (det finns sex stycken i lägenheten) och ojämn leverans av bredband under den första tiden är det enda negativa hittills.

– Vi har tvättmaskin i lägenheten men även en stor gemensam tvättstuga Det är också väldigt bra med förvaring, förutom ett stort förråd på vinden har vi sju garderober i lägenheten, säger Jonas och tillägger:

– Hela huset är rökfritt och inte heller i området runt får man röka. Det gillar jag.

Gillar närheten till stad och natur

dsc_9401
Sofia Sellin och Jonas Andersson är nyinflyttade på Skonaregatan på Norra kajen.

NAMN: Sofia Selin

 

ÅLDER: 22 år

BOR: Nyinflyttad i en tvåa på Norra kajen tillsammans med Jonas Andersson och hunden Gizmo, 1 år

GÖR: Studerar till civilingenjör vid Mittuniversitetet

FRITID: Handbollsdomare, matlagning, träning

SMULTRONSTÄLLE: ”Norra berget är mysigt med sina promenadstigar”

 

NAMN: Jonas Andersson

ÅLDER: 23 år

BOR: Nyinflyttad i en tvåa på Norra kajen tillsammans med Sofia Selin och hunden Gizmo, 1 år

GÖR: Är barchef på restaurang Pinchos

FRITID: Är mycket sportintresserad, tränar, spelar handboll

SMULTRONSTÄLLE: ”Birsta och stenstan, jag är en riktig stadsbo”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s