Jag hoppas att våra bostadsprognoser spricker igen!

Bodil Hansson ser med stolthet på hur Sundsvall växer fortare än någon trott. Nu gäller det för stan att komma ikapp med bostadsbyggandet. Det ska den nya femårsplanen se till!
AV: MIA BERG FOTO: KERSTIN STICKLER

Det bubblar av byggen i Sundsvall. Vart än vi invånare vänder blicken syns lyftkranar och betongskelett som snart ska fyllas med liv. I väster växer nya Grönborgsområdet fram och i öster knyts stan ihop med vattnet genom de nya kajområdena.

Sundsvall växer och mitt i alltihop står Bodil Hansson, vice ordförande i kommunstyrelsen och är förhoppningsfull. Hon är uppvuxen i Sundsvall och minns hur Stenstan länge var en plats för kontorsfolket. Sedan åttio- och nittiotalet har fokus allt mer flyttats till upplevelsen – att det ska vara trevligt att bo och vistas i vår stad. Med fler bostäder och de nya terrasserna längs Selångersån har stan fått liv, och det är det som bostadspolitik handlar om, säger hon.

– För mig är bostadspolitiken en viktig del i välfärden, hur vi bor påverkar våra liv och det är därför jag är engagerad i bostadsfrågorna. Jag tänker till exempel på ungdomar som ofta tar sitt första steg in i vuxenlivet genom att flytta till en egen lägenhet, så var det även för mig, säger hon.

”Lilla torget”

I maj var Bodil Hansson med och drev igenom en revidering av handlingsplanen för bostadsbyggandet i Sundsvall. Den förra, som började gälla i juni 2014, hade plötsligt visat sig otillräcklig. Orsak: alla prognoser sprack!

– Det är bostadsbrist i stan och det har flera orsaker. Glädjande nog har befolkningsmängden ökat mer än vi trott, vi har även fått in en stor mängd nyanlända som vi gärna vill ska stanna när de fått sina uppehållstillstånd, och vi har ett ökande antal äldre som vill ha hyresrätter. Ovanpå det hade byggandet sackat efter, säger hon.

Siffran ökar

Den förra handlingsplanen sa att det skulle byggas 250 bostäder om året till år 2021. I den nya är siffran 750. Målet är att det snarast, men allra senast om fem år, ska finnas närmare 3000 nya bostäder i Sundsvall, varav 700 ska vara hyresrätter.

För att komma dit krävs insatser på många olika nivåer. Mycket av arbetet består av att marknadsföra Sundsvall som en attraktiv kommun att bygga i, och då är ett första steg att skapa bra förutsättningar för byggbolagen.

– Vi vill minska onödigt krångel och långa handläggningstider. Därför har vi skjutit in extra resurser till stadsbyggnadskontoret för att de ska kunna påskynda detaljplaner och bygglovsansökningar. Vi har också bett dem att prioritera bygglov som gäller bostäder. Det börjar vi se effekterna av nu, säger Bodil Hansson.

Win-win

Ett annat sätt att stötta byggandet är att kommunen går in och tecknar kontrakt i förväg för sina egna verksamheter i några av de nya fastigheterna. Det blir en win-win-situation eftersom kommunen behöver bostäderna samtidigt som de som bygger kan påbörja projektet med en större ekonomisk trygghet.

Kommer den nya handlingsplanen att hålla till 2021?

– Ja, det hoppas jag… Eller nej förresten, jag hoppas ju att Sundsvall ska växa ännu mer, så jag hoppas faktiskt att prognoserna spricker igen, säger Bodil Hansson med ett skratt.

 

Bodil Hansson om 4 punkter i nya handlingsplanen

  •  Att vi fokuserar på hyresrätter

– Vi lägger fokus på hyresrätter, eftersom det är en stor efterfrågan på dem. Första gången man flyttar vill man helst ha en hyresrätt och i andra änden av livet, när man blir äldre och inte orkar med sitt hus längre, vill många byta till något enklare. Vår förhoppning är att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Genom att erbjuda hyresrätter till de äldre, frigör vi villor som barnfamiljerna kan flytta in i. Familjerna flyttar i sin tur ofta från en mindre lägenhet, som någon student kanske vill ha.

Vi har också bett Mitthem att höja ambitionen i hyresrättsbyggandet – de 500 lägenheter de först tänkt bygga var alldeles för få.

  •  Att vi förtätar staden

– I vår stadsvision vill vi förtäta staden och skapa en levande stadskärna. När vi har haft dialogmöten med våra invånare har en ständigt återkommande åsikt varit att vi varit dåliga på att utnyttja att vi är en kuststad och att vi borde knyta staden närmare vattnet. Det är därför vi bygger längs kajerna, och det är även en av anledningarna till att vi vill göra den gamla E4:n till en smalare stadsgata – det skulle minska barriären till hamnen.

Att förtäta områden som ligger i ytterkant av staden, som man gör med nya Katrinehill mellan Nacksta och Sallyhill, är också ett sätt att dra nytta av den infrastruktur som redan finns – så som skolor och affärer.

  • Att vi bygger i de olika kommundelarna

– Efterfrågan på boende har inte bara ökat i innerstaden, människor vill även bo i andra kommundelar. Det är barnfamiljer som vill bo mer lantligt, nyanlända som vill stanna där de börjat rota sig och pensionärer som inte vill behöva lämna sina områden för innerstaden när de vill flytta till lägenhet. Därför behöver vi även göra satsningar i exempelvis Matfors och Njurunda.

  •  Att vi samlar studenterna

– I Sundsvall har studentbostäderna alltid varit utspridda över staden, från Nacksta i väst till Västra Radiogatan i öst. Nu pågår ett arbete med att skapa fler studentbostäder runt själva Mittuniversitetets campus.

 

NAMN: Bodil Hanssondsc_9313-kopia

ÅLDER: 40

VEM? Vice ordförande i Kommunstyrelsen

FAMILJ: Sambo

BOR På Södermalm i Sundsvall

TÄNK OM… man kunde bygga generationsboende på samma sätt som vi bygger trygghetsboende. Ett hus med ensamstående och äldre, med egna lägenheter och gemensamhetslokaler där unga och gamla kunde leva ihop. Det tror jag skulle passa många människor.

OM SKYSKRAPAN: Jag tycker att det är ett spännande projekt som är värt att pröva om det är möjligt att bygga. Vi har en vacker stenstad i Sundsvall, men vi får inte vara rädda för att utveckla den. Någon sa att varje generation borde få göra sitt avtryck, och jag tänker att skyskrapan kanske är vårt. Arkitekterna har ansträngt sig för att ge den en struktur som harmonierar med byggnaderna runt omkring, jag tror det kan bli fint.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s