Elektrisk lösning på rostangreppen

Nu ska tekniken där svag elektrisk ström håller rosten borta från Sundsvallsbron testas i större skala.
– Målet är att alla brostöd ska vara skyddade 2018, säger Anders Westlund, projektledare på Trafikverket.
AV: OLOF AXELSSON FOTO: KERSTIN STICKLER

Sundsvallsbron är byggd för att hålla 120 år. Minst.

Trots det valde huvudentreprenören en teknisk lösning som innebär att delar av stålkonstruktionen ligger oskyddad under vatten.

– Det vanliga i Sverige är att man grundlägger brostöd på pålar av betong eller stål men här har entreprenören valt att grundlägga på en lådkonstruktion av vertikalbärande spont, säger Anders Westlund, projektledare på Trafikverket.

Detta hade förmodligen inte varit något stort problem om inte vattnet i Sundsvallsfjärden – oväntat – hade innehållit bakterier som skyndar på rostangreppen avsevärt.

– Detta var inte något som entreprenören kunnat räkna med. Därför har vi ingått ett förlikningsavtal med entreprenören där Trafikverket övertagit ansvaret för att stoppa rosten.

2015 tillsattes en expertgrupp för att hitta den bästa lösningen. Flera metoder har studerats, bland annat inkapsling med plast eller stål, ingjutning i betong och målning.

Provat på båtar och kajer

Valet föll slutligen på så kallat katodiskt rostskydd där en svag elektrisk ström leds genom stålet så att rostangreppen stoppas. Metoden används på båtar, kajer och andra stålkonstruktioner i vatten, men även på andra broar. Exempelvis på Ölandsbrons kantbalkar.

Först genomfördes ett mindre prov vid brostöd nio, på den norra delen av bron. Nu byggs ett fullskaligt katodiskt skydd runt brostöd fyra. Det finns sammanlagt 12 brostöd varav åtta är placerade i vattnet.

– Det här ska vara i drift senast vid kommande årsskifte och testas i högst ett år. Går allt enligt planerna kan vi sedan ha alla brostöden skyddade 2018.

Nackdelen med metoden, förutom att den kräver energi, är att det bildas små utsläpp av klorgas.

– Målet är förstås att minimera utsläppen. Innan vi kan köra i full skala måste vi finna en överenskommelse med kommunens miljökontor. Vi för en dialog med dem, säger Anders Westlund.

Investeringen i det katodiska skyddet beräknas till 20 miljoner kronor.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s