Bommen blommar!

Bommen är hett och fullt av framtidstro.
I Njurunda har nya E4:an blivit den pulsåder som ger nytt liv åt området.
– Det finns en stark vi-känsla nu, alla är så glada och positiva, säger entreprenören Kattis Melander.
AV: ANNIKA SOHLANDER CASSEL FOTO: KERSTIN STICKLER

Företagare, boende, byggare, kunder, alla säger de samma sak. Njurundabommen har fått en skjuts av E4-bygget. När Byggplats Sundsvall tar tempen på Njurundabommen blir resultatet stekhett.

Det byggs som aldrig förr, huspriserna har ökat, fler flyttar in och den nya vägen gör restiden betydligt kortare.

På ena hörnet av det kombinerade hyres- och affärshuset i hjärtat av samhället slog Kattis Melander, nyligen upp dörrarna till sin herrklädesbutik. Hon är en känd Njurunda-profil som drivit flera företag och bott större delen av livet i Njurunda. Hon är glad för den nya framtidstron.

– När E4:an skulle byggas var alla rädda för hur det skulle bli. I dag har oron släppt och Njurunda har blivit en knutpunkt, säger hon.

Lätt att parkera

Precis som andra företagare har hon märkt att kunderna inte bara kommer från Njurunda.

– Det går lika fort att åka hit som till Birsta om man utgår från centrala Sundsvall. Här är det ingen stress och lätt att parkera.

Bara några hundra meter från Kattis butik kommer en tågstation att byggas. Busstationen kommer att flytta till den nya tågstationen samtidigt som parkering för pendlare och cyklister kommer att byggas, för att skapa ett litet resecentrum. Tågstationen ska enligt planen tas i bruk 2020.

– När dubbelspåret är utbyggt kommer man att resa från Njurundabommen till Sundsvall på 5 minuter och 15 sekunder, säger Bengt-Erik Eriksson, byggledare på Trafikverket.

Men med två grundskolor, relativt smala vägar och ökad trafik krävs bättre logistik. Trafikverket kommer att bygga nya cykel- och gångbanor.

– Det är en viktig förutsättning att det ska bli mer trygghet för barn och unga och oskyddade trafikanter, det genomsyrar allt vi gör nu, säger Bengt-Erik Eriksson.

På andra sidan huvudgatan som går genom Njurunda finns en tomt där flera intressenter vill bygga lägenheter, gärna med affärslokaler i bottenvåningen. Annat som finns med i de långsiktiga planerna är rekreationsområden och en multiarena, för skolor och idrottsklubbar.

– De närmaste åren kommer det att hända mycket. Det är väldigt roligt att jobba med Njurundabommen, och de som bor där, eftersom det finns en sådan stark framtidstro, säger Niklas Bergström, på Sundsvalls kommun som är projektledare för centrumupprustningen i Njurunda.

E4 blev ett superplus

Krögarna Daniel Fortier och kollegan Kristoffer Bergström som driver restaurang Flavors märkte en tydlig uppgång när E4:an var klar. De har runt 120 lunchgäster varje dag och trots att de har byggt ut tvingas de ofta neka gäster på helgerna för att de inte har plats.

– I början när vi öppnade här var vi lite tveksamma till läget men med allt som är på gång känner vi att vi är på rätt plats. E4:an var ett superplus som har lockat hit mer folk, även utanför Njurunda, säger Danny Fortier.

Det här händer och planeras i Njurunda!

Kommunen tar fram ett planprogram för området som man kommer gå ut på samråd med kring årsskiftet 2016/2017. Då kommer både allmänhet och berörda myndigheter få säga sitt om förslagen.

  • Förbättrade möjligheter för näringsidkare

Flera företag har uttryckt ett behov av exempelvis möjlighet att bygga nytt och bygga till sina verksamheter samt att det finns behov av mer parkeringar.

– Det vi tänker generellt är att stärka Njurundabommen med fler centrumfunktioner, gärna med byggnader som har verksamheter i nedre plan och bostäder på övre plan, säger Niklas Bergström på Sundsvalls kommun.

  • Utveckling av skolområden

Det finns ett stort behov av en ny idrottshall i Njurundabommen både för föreningslivet och för skolorna. Elevantalet på Kyrkmons skola bedöms öka samtidigt som Njurunda friskola inte har tillgång till en egen idrottshall. Det finns dock inga kommunala medel avsatta för detta.

– Dessutom behöver man se över möjligheterna med säkrare hämtnings- och lämningsplatser vid Kyrkmons och Heliås skolor, säger Niklas Bergström.

  • Kollektivtrafik och pendlingsmöjligheter

Järnvägsplanen för tågstation Njurundabommen har färdigställts av Trafikverket. En tågstation gör det mer attraktivt att bo och verka i Njurunda. Tågstationen planeras att vara byggd 2020.

  • Trafiken i området

Gamla E4 får benämningen väg 562 så länge vägen ägs och sköts om av Trafikverket. Sträckan mellan Myre och Njurundabommen har rivits och marken har återställs till ängs- och skogsmark.

  • Njurundavägen och Mjösundsvägen

Det finns ett stort behov av att förbättra vägmiljön längs Njurundavägen och Mjösundsvägen genom samhället. Förutsättningar för oskyddade trafikanter ska förbättras. I samband med att den förlängda mötesstationen Dingersjö byggs 2018 kommer viadukten vid Mjösundsvägen att byggas om. Anslutningar till den nya väg 551 kommer också att byggas.

  • Rekreationsytor

I det planprogrammet som nu tas fram tar vi också hänsyn till behovet och önskemålen av platser för spontanidrott och lekplatser.

flavorsligg-kopia
Kristoffer Bergström & Danny Fortier, Flavors Restaurang

”Njurunda har blivit en riktig samlingspunkt, det är mycket mer fart nu än när vi öppnade för tre år sedan. Vi känner oss som vinnare med det här läget. Vi är nyfikna på det flerfamiljshus som kan komma att byggas. Framtidsplanerna känns bra, vi hoppas på att det kommer att bli ett riktigt centrum här i Bommen. Idrottslokaler på skolor och sporthallen i Njurunda är ofta fullbokade och det finns många idrottslag och unga i Njurunda. Det vore väldigt positivt om det byggdes en ny idrottshall”, säger Danny Fortier, som har barn i skolåldern.

ha%cc%8arsalong-kopia
Maria Sundell, frisör och ägare till Salong Hårizånt i Njurunda

”Vi har länge haft en jämn ström av kunder men det märks att det är mer fart på byn. Det finns en framtidstro, alla verkar positiva. I och med nya E4:an blev det snabbare och närmare till stan och det märks att det har blivit ett tryck på bostäder, att fler vill bo här. Tågstationen hoppas vi mycket på, då tror jag verkligen att det blir populärt att bo här och det är ju bra för företagen. Jag skulle önska mer parkeringar, speciellt vid lunchtid är det ont om platser.”

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s